2 august 2015

Ardei umpluti cu linte si supa furata

Azi am fost tare harnică și mi-am făcut curaj să încerc să gătesc ardei umpluți, the veggie way. Adevărul e că nu prea m-am omorât după ei nici pe vremurile când mâncam carne (such a long time ago, sau mă rog, acum 6 ani și ceva, nu e chiar așa de mult :P), mereu mi se părea combinația cam forțată, la fel cum eram și eu obligată să îmi golesc farfuria plină cu acești ardei, cam dubioși pentru mine.
Dar acum că am crescut mare (să nu pronunț cuvântul înfricoșător, am îmbătrânit!), mi-a mai venit și mie mintea la cap și am ales să le mai dau o șansă ardeilor umpluți, dar gătiți my way, adică evident fără carne, în loc de orez ceva mai nutritiv și mai gustos, cum ar fi lintea, plus niște legume, plus semințe, plus condimente, minus găleți de sos de roșii (nu ne place ideea ardeilor umpluți plutind în derivă într-un ocean de bulion), plus capac la ardei, că altfel nu se cade și nici nu arată bine :D

Aparent azi a fost the big cooking day, am reușit, ca niciodată, să îmi inving lenea și să prepar până și o supă! Adevărul e că am hijack-uit supa semi finalizată a mamei mele și am pus-o în blender, nu știu dacă asta se poate numi a găti, poate a fura mai degrabă! Dar tot mândră sunt de mine că mi-a venit ideea furtului, oricât de rușinos și netrebnic ar părea acum.


Ingrediente pentru multe porții:
  • 2 ardei grași
  • 4 morcovi
  • 4 rădăcini de pătrunjel
  • 2 cepe medii
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel și una de mărar
  • 2 dovlecei medii spre mari
  • 2 căței de usturoi
  • pâine
  • ulei de floarea soarelui
  • sare
Iar acum vine totul la persoana I, imaginați-vă că sunt eu, nu mama mea :)
Am pus legumele întregi și cele 2 buchețele de frunze legate cu ață într-o oală, am acoperit totul cu apă (nu foarte multă, nu vrem să fim nevoiți să aruncăm prețioasa licoare ulterior - și da, am pus prea multă apă iar o parte după a ajuns la Mara, dar evident că labradorii nu se omoară după zeama de legume), apoi am lăsat să fiarbă până ce devin moi legumele. Când supa s-a răcit puțin, dar mai e călduță, am pus totul în blender mixând bine (ei aici pot folosi persoana I, jaful a fost deja executat), apoi am turnat totul înapoi în oală, am mai adăugat sare, usturoi dat prin presă, ulei de măsline, mărar proaspăt.
Crutoanele am ales să le fac ”the greasy way”, adică am luat niște felii de pâine mai veche, am tăiat cubulețe pe care le-am prăjit în ulei. Nu e prea dietetic, dar oricum nu ne facem de cap cu ele, că doar sunt carbs, and we do not like carbs.

Supa ca supa, dar ardeii mei veggie au fost realizați 100% de moi, fără alte hoții josnice, din păcate concurența lor au fost șnițelele (da, șnițele veritabile) și am ajuns să îmi savurez singură ardeii mei mândri și grăsuni.


Ingrediente pentru vreo 15 bucăți (nu mai țin minte exact, +- 2):
  • ardei grași
  • 250g de linte
  • 2 morcovi
  • 5 rădăcini mici de pătrunjel
  • 2 cepe medii
  • 1 linguriță de turmeric
  • 2 linguri de făină de năut
  • 3 linguri de semințe de floarea soarelui crude
  • sare, ulei
  • 1l de bulion
Am fiert lintea, apoi când s-a răcit un pic am pus la călit ceapa, peste care am pus morcovii și pătrunjeii dați pe răzătoare, puțină apă și i-am lăsat 10 minute la călit/fiert, până ce apa s-a evaporat. Apoi am amestecat totul cu lintea, am mai adăugat turmeric, 2 linguri de făină de năut, 3 linguri de semințe de floarea soarelui, sare după gust.

Ardeii i-am decapitat (adică le-am tăiat capul, sau mai frumos spus, le-am făcut capac, din cap :D), i-am umplut cu ”umplutura”, i-am pus în tavă, iar în tavă am turnat o sticlă de bulion.

Tava în cuptor la foc mediu pentru o oră. Și cam atât.



Niciun comentariu: