5 septembrie 2010

Chiftele cu ciuperci

Ieri am vrut sa fac ceva mai "traditional", dar tot in stil vegan. Ceva numai bun de ademenit marii mancatori de carne :P si amatori ai bucatariei traditionale romanesti. Asa ca m-am hotarat sa fac niste chiftele, vegane, la cuptor. Da, stiu, am omorat cam tot ce inseamna chiftea in adevaratul sens al cuvantului: un preparat carnos prajit intr-o bogata baie de ulei incins. Ce sa spun, alternativa vegana, mult mai sanatoasa, l-a putut convinge pe unul dintre marii iubitori de chiftele clasice, asa ca aici e reteta pe care am luat-o din minunate cartea de bucate a Centrului Lifestyle Herghelia (pe care o recomand tuturor!):

Ingrediente pentru vreo 14 chiftele:
  • 3-4 cani ciuperci taiete felii
  • 2 cani cartofi dati pe razatoare
  • 2 felii de paine pusa in apa
  • 2 linguri seminte de in zdrobite
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • sare, piper
Se pun ciupercile intr-un vas cu putin ulei si se lasa la calit. Vor lasa foarte multa apa. Peste cateva minute se iau de pe foc si pun la scurs. Trebuie sa rezulte o cana de ciuperci (daca a iesit mai mult, le puteti folosi drept garnitura).

Se pun ciupercile, cartofii, painea stoarsa de apa, semintele de in, usturoiul zdrobit, patrunjelul, sarea si piperul intr-un vas si se amesteca bine. La inceput o sa aveti impresia ca nu se leaga deloc, dar dupa cateva secunde totul se va schimba. Se formeaza chiftele si se pun pe o foaie de copt, intr-o tava. Se pun la cuptor, la foc mediu si le verificam cam dupa 15 minute, intorcandu-le.

Se servesc oricum, cu orice, preferabil calde.

2 comentarii:

Anonim spunea...

am incercat si eu chiftelele si desi erau deja crocante pe exterior, pe interior nu s au facut cartofii mai deloc...mai ai si alte detalii? :)

Ami spunea...

Hmm... Dacă ar fi să le fac din nou, cred că le-aș pune la cuptor, în loc să le prăjesc. În acest fel sunt mai sănătoase și sigur se fac pe toate părțile, în interior și în exterior ;)