26 august 2010

Vitamina K

Vitamina K este considerata la ora actuala "noua vitamina D", aparand pe zi ce trece alte beneficii ale acesteia. Potrivit cercetatorilor, aproape oricine are carente de vitamina K, la fel cum cei mai multi au carente de vitamina D. Majoritatea oamenilor isi procura din alimente destul pentru a-si mentine o sanatate sanguina normala, dar nu destul pentru a-i feri de multe viitoare boli, cum ar fi:

  • calcificare arteriala, boli cadriovasculare si varice
  • osteporoza
  • cancer de prostata, cancer pulmonar si leucemie
Vitamina K poate fi clasificata dupa cum urmeaza:
  • vitamina K1, gasita in legume verzi, ajunge direct in ficat si ajuta la mentinerea unui sistem circulator sanatos. De asemenea previne calcificarea vaselor de sange si ajuta la retinerea calciului de catre oase si mentinerea unui structuri adecvate a acestora.
  • vitamina K2, produsa de bacterii in intestinul gros, nefiind insa absorbita de catre organism, ajunge direct in vasele de sange, oase si alte tesuturi, altele decat ficatul. Este prezenta in mancaruri fermentate, cum ar fi branzeturile si natto (soia fermentata), aceasta din urma fiind si cea mai bogata sursa de vitamina K2 cunoscuta in prezent.
Pentru a ne asigura ca nu ducem lipsa acestei vitamina esentiale, alimentatia noastra trebuie sa contina:
  • varza
  • spanac
  • broccoli
  • varza de Bruxelles
  • alte verdeturi si legume cu frunze verzi
Cat despre vitamina K2, cea mai buna sursa este natto. Dar cum probabil la noi nu vom gasi prea curand natto, optiunea urmatoare ar fi suplimentele alimentare (nu uitatati sa cititi cu atentie instructiunile de pe ambalaj inainte de le consuma).

Niciun comentariu: