2 mai 2014

Prajitura cu mere si cozonac

Pentru ca a mai ramas de ieri aproape un cozonac cu mac intreg, care incepea sa se si usuce, mi-a venit ideea sa il reciclez intr-o prajitura lejera cu multe mere, fara zahar, evident (cozonacul e destul de dulce, oricum).
Se poate folosi orice fel de cozonac (acesta s-a si nimerit sa fie vegan), sau chiar paine (in cazul in care se foloseste paine, aceasta se mai poate asezona cu zahar vanilat si scortisoara).


Ingrediente pentru 1 tava:
  • 1 cozonac vegan/de post de orice fel
  • 1l de lapte de migdale
  • 2 plicuri de zahar vanilat Bourbon
  • 10 mere ionatane medii
  • 2 linguri de gris
Intai si intai am dat drumul la cuptor.

De acum totul e simplu si merge ca uns: am curatat merele si le-am taiat feliute, am presarat peste ele gris si zahar vanilat si am le-am amestecat usor. Dupa ce am pregatit astfel merele, am luat o tava (preferabil un vas de ceramica dreptunghiular), in care am asezat frumos cate o felie de cozonac pe care am dat-o prin lapte pe ambele parti, apoi am pus stratul de mere iar la final ultimul strat de felii de cozonac inmuiate bine in lapte.

Am pus tava la cuptor, la foc mediu as zice, si am lasat-o cam 50 de minute. Dar, eu as recomanda sa se verifice dupa 40 de minute si se mai lase daca este cazul - feliile de cozonac de deasupra trebuie sa fie rumene si merele moi.

Cea mai buna este rece.

Cuib de viespi

Cine isi mai aminteste din copilarie gustul de nuca prajita, textura moale, calduta si usor insiropata a asa-numitelor cuiburi de viespi, facute de bunica. Parca toate simturile si amintirile iti sunt rascolite musti incet si sovaind, cu ochii inchisi, din rotundele delicatese, pentru a captura fiecare clipa si fiecare senzatie.Eu asa am simtit azi, cand mama mea ne-a facut o surpriza si a aparut cu o farfurie plina ochi cu aceste spirale minunate.

Varianta originala nu este vegana, se foloste lapte de vaca, dar care se poate inlocui foarte usor cu cel de nuci sau de migdale.


Ingrediente pentru 3 tavi:
  • 75g de drojdie
  • 1l de lapte vegetal caldut
  • 1.5kg de faina
  • 10 linguri de zahar
  • 1/4 cana de ulei de floarea soarelui
  • 500g de nuca macinata
  • vanilie
  • 1/2 lingurita de sare
  • pentru insiropat: 0.5l de lapte vegetal + 1 plic de zahar vanilat
Se lasa drojdia in 1/2 cana de lapte caldut si 1 lingurita de zahar, pana iese din cana, apoi se varsa intr-un castron si se adauga faina,  laptele, sarea si 5-6 linguri de zahar, vanilia si se framanta cateva minute pana se obtine un aluat moale si elastic. Se incorporeaza uleiul. Se lasa la crescut in castronul acoperit 45 de minute.

Intre timp se amesteca nuca macinata cu 4-5 linguri de zahar.

Cand aluatul a crescut, se imparte in 3 parti egale, si se intinde fiecare intr-o foaie subtire, mai mult lunga decat lata, peste care se presara uniform 1/3 din compozitia de nuca, apoi se ruleaza si se taie in felii de 2.5cm grosime, care se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt.

In timp ce prima tava e la cuptor, se incalzesc 0.5l de lapte cu 1 plic de zahar vanilat.

Se coace fiecare tava la foc mediu iar imediat ce e scoasa din cuptor se toarna cate o lingura de lapte fierbinte peste fiecare spirala, dupa care se scot din tava si se aseaza pe o farfurie.

1 mai in stil vegan: frigarui cu legume

Azi a fost frumos si soare in mare parte a zilei, ne-am strans toti la Ghioroc pentru a ne bucura impreuna de compania celorlalti, de voie buna si evident, de bunatati facute la gratar, dintre care nu au lipsit cele vegane: frigarui din legume, un deliciu!

Nu e nevoie decat de niste legume, preferabil cat mai colorate, noi am folosit rosii, ardei grasi, dovlecei, ciuperci si ceapa. Evident ca se pot pune orice legume preferati :o)
Ciupercile au fost sarate putin si date cu piper.
 
 
Rezultatul a fost pe masura asteptarilor, un deliciu pentru toate simturile!


1 mai 2014

Primele capsuni

Au aparut, in sfarsit, si primele noastre capsuni in gradina. Frumoase, rosii, zemoase, moi si foarte aromate! Nu se compara cu nimic ce se poate gasi prin magazine sau piete :o)



29 aprilie 2014

Cea mai noua achizitie super cute

De unde? Galeria de arta - Baia Mare. Erau mai multe pe acolo, ramane pe data viitoare :o) Pana atunci ma multumesc cu vulpita mea roscata ce sade lenes pe canapea intre pernele inflorate cusute de mama mea.


27 aprilie 2014

Muffins din borcan

Pentru ca nu numele poate induce in eroare, trebuie specificat ca aceste briose nu sunt facute in borcan, sau scoase din borcan, ci au ingredientele din borcanele din camara: compot. Se mai pot numi si briosele omului lenes sau briosele omului ocupat (cred ca in cazul nostru am putea considera varianta doi, ca exceptie, pentru ca azi chiar am fost mai mult ocupati decat lenesi, pot chiar spune harnici: am ajutat la plantarea rasadurilor de rosii, ardei, vinete si telina).


Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 cani de faina 
  • 1 1/2 lingurite de bicarbonat de sodiu
  • 1/3 lingurita de sare
  • vanilie
  • 1 borcan de 800ml de compot de piersici sau caise
  • 1 borcan de 400ml de compot de visine
  • 1/3 cana de ulei de floarea soarelui
  • 1/3 - 1/2 cana de zahar, in functie de cat e de dulce compotul
  • zeama de la 1/2 lamaie
Se scrurg piersicile sau caisele din compot, pastrandu-se zeama separat, iar apoi fructele de paseaza ca un pireu. Se scurg bine visinele din compot si se tamponeaza cu un servetel de hartie.

Se amesteca faina cu bicarbonatul, sarea si vanilia (sau 1 plic de zahar vanilat).
In alt castron se amesteca pireul din piersicile sau caisele din compot cu uleiul, zaharul, 1 lingura de zeama de lamaie si 1/4 de cana din zeama de la compotul de caise sau piersici. Apoi se adauga peste continutul primului castron. Daca aluatul e prea gros, se mai pune cate o lingura din zeama de la compot, el trebuie sa curga incet din lingura (ok, mult mau gros decat un aluat de clatite, nu prea stiu cum sa explic mai bine :) eu am observat ca cu cat aluatul este mai lichid, cu atat briosele ies mai moi si mai pufoase, dar daca e prea lichid, ele vor creste si se vor surpa cand sunt cele mai frumoase si crescute, deci trebuie un echilibru intre prea moale si prea tare).
Se adauga la sfarsit visinele din compot, inglobanduse-se in aluat.

Aluatul se pune in forme de muffins cu hartie sau silicon, si se lasa la cuptor la 180 de grade cam 20 de min, si se verifica. Se mai lasa 5 min daca nu sunt complet coapte. La aragaz se lasa cam 25 de minute + 5 min, la foc mediu.

Cand se scot se ung cu un sirop facut din zeama de lamaie zi putin zahar, pentru a le da un luciu si a le insiropa putin (optional).