27 aprilie 2014

Muffins din borcan

Pentru ca nu numele poate induce in eroare, trebuie specificat ca aceste briose nu sunt facute in borcan, sau scoase din borcan, ci au ingredientele din borcanele din camara: compot. Se mai pot numi si briosele omului lenes sau briosele omului ocupat (cred ca in cazul nostru am putea considera varianta doi, ca exceptie, pentru ca azi chiar am fost mai mult ocupati decat lenesi, pot chiar spune harnici: am ajutat la plantarea rasadurilor de rosii, ardei, vinete si telina).


Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 2 cani de faina 
  • 1 1/2 lingurite de bicarbonat de sodiu
  • 1/3 lingurita de sare
  • vanilie
  • 1 borcan de 800ml de compot de piersici sau caise
  • 1 borcan de 400ml de compot de visine
  • 1/3 cana de ulei de floarea soarelui
  • 1/3 - 1/2 cana de zahar, in functie de cat e de dulce compotul
  • zeama de la 1/2 lamaie
Se scrurg piersicile sau caisele din compot, pastrandu-se zeama separat, iar apoi fructele de paseaza ca un pireu. Se scurg bine visinele din compot si se tamponeaza cu un servetel de hartie.

Se amesteca faina cu bicarbonatul, sarea si vanilia (sau 1 plic de zahar vanilat).
In alt castron se amesteca pireul din piersicile sau caisele din compot cu uleiul, zaharul, 1 lingura de zeama de lamaie si 1/4 de cana din zeama de la compotul de caise sau piersici. Apoi se adauga peste continutul primului castron. Daca aluatul e prea gros, se mai pune cate o lingura din zeama de la compot, el trebuie sa curga incet din lingura (ok, mult mau gros decat un aluat de clatite, nu prea stiu cum sa explic mai bine :) eu am observat ca cu cat aluatul este mai lichid, cu atat briosele ies mai moi si mai pufoase, dar daca e prea lichid, ele vor creste si se vor surpa cand sunt cele mai frumoase si crescute, deci trebuie un echilibru intre prea moale si prea tare).
Se adauga la sfarsit visinele din compot, inglobanduse-se in aluat.

Aluatul se pune in forme de muffins cu hartie sau silicon, si se lasa la cuptor la 180 de grade cam 20 de min, si se verifica. Se mai lasa 5 min daca nu sunt complet coapte. La aragaz se lasa cam 25 de minute + 5 min, la foc mediu.

Cand se scot se ung cu un sirop facut din zeama de lamaie zi putin zahar, pentru a le da un luciu si a le insiropa putin (optional).

Niciun comentariu: