12 iunie 2013

Delicii vegane

Altă zi, altă oportunitate de a mânca ceva bun :o) De data asta este simplu, timișorenii își vor da seama repede despre ce e vorba. Nu cred ca mai merită să laud și să ridic în slăvi restaurantul, meniul fabulos de bogat și echilibrat, și preparatele delicioase și sănotoase, în același timp.

Pentru cei în trecere prin Timișoara, restaurantul acesta este un absolut ”must”!

Cine nu are timp să stea și să savureze un meniu de la supă la desert, poate oricând să își comande ceva ”on the go”.


Deserturile sunt un vis, devenit realitate :o)




Supa este cremoasă, proaspătă și ușoară.



Pentru cei sceptici, care cred că nu se vor sătura, îi așteaptă porții mari, aici legumele sunt ridicate la rangul suprem, nu sunt simple garnituri :o)


Salatele sunt consistente, mari, frumos colorate. Îți lasă gura apă doar mirosindu-le și prividu-le.


Iubitorii de paste nu vor fi dezamăgiți. Trebuie să recunosc că nu am mâncat paste mai gustoase ca aici, în nici un alt restaurant.


Supele creme umplu meniul și încălzesc sufletele înfometate ale trecătorilor :o)


Când vine vorba de sucuri, aici găsiți paradisul mult visat al fructelor în combinații inedite. Vă ajunge un meniu întreg dedicat lor?


Dacă este și ceva negativ în toată elogia asta care nu se mai termină, ar trebui să ma gândesc mult și bine. Trebuie să recunosc că locația nu mă încântă foarte tare, când mă gândesc la acest rai al legumelor și al fructelor, parcă mă aștept și la un loc luminos, însorit și plin de optimism. Aș dori poate să stau lângă un geam cu perdele ușoare și străvezii sau pe o terasă mare umplută cu plante verzi și flori. 

11 iunie 2013

Pizza bună bună

Cine se gândea că undeva lângă o stradă aglomerată și circulată, ferită de niște blocuri, case și mașini parcate, se ascunde o pizzerie care te poate răsfăța cu o pizza cum nu ai mai mâncat decât în Roma (zic Roma pentru că, din păcate, este singurul oraș vizitat în Italia, nu pentru că ar fi cea mai bună pizza din Italia. O fi sau n-o fi?).

Permițându-mi o mică pauză de la veganismele mele, am îndrăznit, cu mare plăcere, recunosc, să îmi comand, la o oră destul de târzie, ce e drept, pizza pe vatră: simplă, doar cu sos de roșii, mozzarella, ciuperci și busuioc. Mi-am zis: voi mânca doar 3 felii maxim! Zis și... aici se cam complică treaba!

Scurta așteptare (în care am băut bere fară alcool cu limonadă - eu care nu suport berea, de nicio culoare), a meritat, căci s-au ivit niște farfurii mari, aburinde, din care se întrezăreau margini rumenite și crocante.
De cum le-am văzut, mi-am dat seama că aici e ceva deosebit! Cine s-a săturat de pizza livrată acasă, sau mâncată în pizzerie/restaurant, gumoasă, încărcată, moale, nesavuroasă, cu ingrediente de proastă calitate și total nelalocul lor (aici îmi vine cu groază în minte ultima pizza mâncată, cu chiu cu vai, numai de foame: vegetariană cică, dar împopoțonată cu tot soiul de legume fierte absolut curioase în combinație cu pizza, fasole verde, mazăre, conopidă, bleah!), aici nu va fi dezamăgit.

Prima impresie: simplă, colorată, aromată, crocantă pe margini și subțirică în interior. Primul gust: blat neașteptat de ușor și pufos, și în același timp subțire și delicios; consistență umedă, ingrediente de bună calitate, cu gust adevărat, sos de roșii, și nu catch-up scârbos, mozzarella și nu alte prostii. Busuiocul, recunosc, putea să fie mai abundent (dar era oricum la cerere).


În scurt timp nu a mai rămas decât o felie :o)


Pizza quatro formaggi, la fel de gustoasă, cremoasă, un absolut deliciu pentru papilele gustative :o)


Iar al treilea fel, nu vă panicați, nu am mâncat eu 3 feluri, a fost paste cu roșii proaspete și busuioc. Nu știu cum le-au preparat, că dacă le-aș fi făcut eu acasă, nu ieșeau în veci atât de bune! Cât sunt ele de banale, atât sunt de reușite!

Muffins cu banane si capsuni

Nu vă speriați, nu am mâncat chiar atâtea muffins în ultima vreme, că ar fi trebuit să intru în sugar rush :o) (cred ca am mâncat 1 poate). Nu mă pot abține, pur și simplu de la cumpărat căpșuni, tot sper să găsesc unele dulci și aromate, dar se pare că anul acesta nu am noroc. Încercând să împac și capra (dorința mea obsedantă de a ajunge în piață după căpșuni) și varza (rutina ce a devenit dependență de a ajunge la sală), am reușit până la urmă să le împac, cu mica mențiune că era să și tamponez mașina în decurs (de ce nu mai sunt oamenii atenți la volan? numai ca să menționez, soferul ce era de vina nu eram eu, era un el, nu o ea, deci și bărbații conduc prost!).

Să sărim peste niste etape, ore chiar, și sa ajungem la ora 12 (noaptea, nu ziua). Așa că, fiind o ora inuman de târzie, la care orice ființă cu puțină rațiune doarme sforăind de mult, ce puteam să fac altceva decât să aprind cuptorul și să îi dau drumul. Combinația de căpșuni cu banane este una clasică, iar ca muffins nu are cum să nu iasă bine! - m-am gândit în mintea mea beată de oboseală. Ia să vedem ce va ieși!


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 căni de făină integrală
  • 1 cană de făină normală
  • 1 1/2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 3/4 lingurită de sare
  • 2 banane medii, bine coapte, zdrobite cu furculița
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
  • 1/2 cană de zahăr brun (sau normal)
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1/2 cană de lapte vegetal
  • 2 căni de căpșuni tăiate
Într-un castron se amestecă: făina integrală, cea normală, bircabonatul de sodiu și sarea folosind un tel.
În alt castron se amestecă bine: bananele zdrobite, zahărul vanilat, zahărul brun, uleiul, oțetul și laptele vegetal.
Se pun căpșunele în castronul cu făină și se amestecă ușor, fără a le zdrobi, apoi se toarnă compoziția lichida peste, combinându-se încet, cu o spatulă de silicon.

Se pune aluatul în tava pregătită cu hârtiuțe. Se lasă în cuptor, la 180 de grade, 20 de minute.

8 iunie 2013

Muffins cu rubarba si cspsuni

Cum încet, încet trece și sezonul căpșunelor, am început și eu încet, încet să devin din ce e în ce mai disperată și obsedată de ele (la fel și cu cireșele), ajungând în a le consuma zilnic, sperând că poate, poate îmi va potoli pofta de nestăvilit pentru aceste minunății zemoase și roșii. De aici a pornit dorința de a face măcar o dată, și ceva muffins cu căpșuni anul acesta, înainte să dispară de tot. 
Rubarbă am găsit din întâmplare la Billa, este prima dată când o folosesc și sunt încântată de ea :o) 

Rețeta este inspirată de aici. Rețeta orginală conținea și 1/2 lingurită de cardamom măcinat, dar nu l-am folosit pentru că am uitat că l-am aruncat, în procesul de mutare :o(


Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 1 1/2 cană de făină integrală
  • 1 cană de făină normală
  • 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 cană de zahăr normal
  • 1/3 cană de zahăr brun
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1 cană de lapte de soia sau alt lapte vegetal
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1 1/2 cană de rubarbă tăiată felii subțiri
  • 1 cană de căpșuni tăiate bucăți
  • fulgi de ovăz pentru decorat
Se combină ingredientele solide: făina normală, cea integrală, sarea și bicarbonatul de sodiu.
Se combină celelalte ingrediente: uleiul, zahărul normal și cel brun, vanilia, oțetul și laptele.
Se adaugă fructele în castronul cu făină, amestecându-se, apoi se toarnă conținutul castronul cu lichide peste acesta. Nu se amestecă excesiv.

Se pune aluatul în tava de muffins, bine unsă cu ulei. Se pot folosi și hârtiute.
Se lasă la cuptor, cam la 180 de grade, pentru 25 de minute.

Se mânâncă de preferință reci, dar dacă nu aveți răbdare, și calde sunt bune :o) Atenție cum le scoateți din tavă, așteptați puțin să se răcească. Ele se vor lipi puțin de pereții tăvii.


6 iunie 2013

Muffins cu cocos


Ingrediente pentru 12 muffins mari sau 18 muffins medii:

  • 1 conservă lapte de cocos gras (sau crema de cocos)
  • 1 banană bine coaptă
  • 1 cană de fulgi de cocos
  • 3 căni  de făină
  • 7-8 rondele de ananas din conservă, tăiate mărunt
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1 cană de zahăr brun
  • 3/4 lingurită de sare
  • 1 1/2 lingurită de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet de mere sau zeamă de lămâie
Se pun făina, bicarbonatul, sarea și fulgii de cocos într-un castron și se amestecă bine cu un tel.

Separat, se pasează banana cu furculița, peste care se răstoarnă laptele de cocos. Se adaugă zahărul brun, cel vanilat, oțetul sau zeama de lămâie, amestecându-se până se omogenizează.

Se combină conținutul celor două castroane. Se încorporează ananasul.

Se pune aluatul în formele de muffins, peste ele se presară niste cocos și zahăr brun, apoi se pun la cuptor, la 180 de grade, pentru 25 de minute.