11 iunie 2013

Muffins cu banane si capsuni

Nu vă speriați, nu am mâncat chiar atâtea muffins în ultima vreme, că ar fi trebuit să intru în sugar rush :o) (cred ca am mâncat 1 poate). Nu mă pot abține, pur și simplu de la cumpărat căpșuni, tot sper să găsesc unele dulci și aromate, dar se pare că anul acesta nu am noroc. Încercând să împac și capra (dorința mea obsedantă de a ajunge în piață după căpșuni) și varza (rutina ce a devenit dependență de a ajunge la sală), am reușit până la urmă să le împac, cu mica mențiune că era să și tamponez mașina în decurs (de ce nu mai sunt oamenii atenți la volan? numai ca să menționez, soferul ce era de vina nu eram eu, era un el, nu o ea, deci și bărbații conduc prost!).

Să sărim peste niste etape, ore chiar, și sa ajungem la ora 12 (noaptea, nu ziua). Așa că, fiind o ora inuman de târzie, la care orice ființă cu puțină rațiune doarme sforăind de mult, ce puteam să fac altceva decât să aprind cuptorul și să îi dau drumul. Combinația de căpșuni cu banane este una clasică, iar ca muffins nu are cum să nu iasă bine! - m-am gândit în mintea mea beată de oboseală. Ia să vedem ce va ieși!


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 căni de făină integrală
  • 1 cană de făină normală
  • 1 1/2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 3/4 lingurită de sare
  • 2 banane medii, bine coapte, zdrobite cu furculița
  • 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
  • 1/2 cană de zahăr brun (sau normal)
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1/2 cană de lapte vegetal
  • 2 căni de căpșuni tăiate
Într-un castron se amestecă: făina integrală, cea normală, bircabonatul de sodiu și sarea folosind un tel.
În alt castron se amestecă bine: bananele zdrobite, zahărul vanilat, zahărul brun, uleiul, oțetul și laptele vegetal.
Se pun căpșunele în castronul cu făină și se amestecă ușor, fără a le zdrobi, apoi se toarnă compoziția lichida peste, combinându-se încet, cu o spatulă de silicon.

Se pune aluatul în tava pregătită cu hârtiuțe. Se lasă în cuptor, la 180 de grade, 20 de minute.

8 iunie 2013

Muffins cu rubarba si cspsuni

Cum încet, încet trece și sezonul căpșunelor, am început și eu încet, încet să devin din ce e în ce mai disperată și obsedată de ele (la fel și cu cireșele), ajungând în a le consuma zilnic, sperând că poate, poate îmi va potoli pofta de nestăvilit pentru aceste minunății zemoase și roșii. De aici a pornit dorința de a face măcar o dată, și ceva muffins cu căpșuni anul acesta, înainte să dispară de tot. 
Rubarbă am găsit din întâmplare la Billa, este prima dată când o folosesc și sunt încântată de ea :o) 

Rețeta este inspirată de aici. Rețeta orginală conținea și 1/2 lingurită de cardamom măcinat, dar nu l-am folosit pentru că am uitat că l-am aruncat, în procesul de mutare :o(


Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 1 1/2 cană de făină integrală
  • 1 cană de făină normală
  • 1 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 cană de zahăr normal
  • 1/3 cană de zahăr brun
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1 cană de lapte de soia sau alt lapte vegetal
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1 1/2 cană de rubarbă tăiată felii subțiri
  • 1 cană de căpșuni tăiate bucăți
  • fulgi de ovăz pentru decorat
Se combină ingredientele solide: făina normală, cea integrală, sarea și bicarbonatul de sodiu.
Se combină celelalte ingrediente: uleiul, zahărul normal și cel brun, vanilia, oțetul și laptele.
Se adaugă fructele în castronul cu făină, amestecându-se, apoi se toarnă conținutul castronul cu lichide peste acesta. Nu se amestecă excesiv.

Se pune aluatul în tava de muffins, bine unsă cu ulei. Se pot folosi și hârtiute.
Se lasă la cuptor, cam la 180 de grade, pentru 25 de minute.

Se mânâncă de preferință reci, dar dacă nu aveți răbdare, și calde sunt bune :o) Atenție cum le scoateți din tavă, așteptați puțin să se răcească. Ele se vor lipi puțin de pereții tăvii.


6 iunie 2013

Muffins cu cocos


Ingrediente pentru 12 muffins mari sau 18 muffins medii:

  • 1 conservă lapte de cocos gras (sau crema de cocos)
  • 1 banană bine coaptă
  • 1 cană de fulgi de cocos
  • 3 căni  de făină
  • 7-8 rondele de ananas din conservă, tăiate mărunt
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • 1 cană de zahăr brun
  • 3/4 lingurită de sare
  • 1 1/2 lingurită de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet de mere sau zeamă de lămâie
Se pun făina, bicarbonatul, sarea și fulgii de cocos într-un castron și se amestecă bine cu un tel.

Separat, se pasează banana cu furculița, peste care se răstoarnă laptele de cocos. Se adaugă zahărul brun, cel vanilat, oțetul sau zeama de lămâie, amestecându-se până se omogenizează.

Se combină conținutul celor două castroane. Se încorporează ananasul.

Se pune aluatul în formele de muffins, peste ele se presară niste cocos și zahăr brun, apoi se pun la cuptor, la 180 de grade, pentru 25 de minute.

2 iunie 2013

Puțin despre cancer și dieta vegană


E vară, hai să nu mâncăm dulciuri, ci fructe!

Fruit For Health Infographic

Salata de rucola, dovlecel si rosii uscate

Această salată minunată nu este invenția mea, am avut norocul să o gust la restaurantul vegetarian Bio Fresh. Zic norocul, pentru că oferta de salate este atât de copleșitoare, încât ți-ar lua o veșnicie să le încerci pe toate, și mai ales să poți să le și reproduci acasă. Dar de data aceasta a funcționat. Ingredientele sunt de sezon, puține și foarte simple.

Așa că azi, după ce m-am îndopat cu smoothie de căpșune în cantități industriale, am spus că parcă e nevoie și de ceva mai ”serios” de mâncare.


Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 pachet de 125g de rucola
  • 1 dovlecel mic (cam 350g)
  • 1 cațel mic de usturoi
  • 10 roșii uscate la soare
  • ulei de măsline, sare
Se taie dovlecelul fâșii subțiri, roșiile uscate felii și se mărunțește usturoiul. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă 1-2 de ulei de măsline și sare după gust. 

Cireșe, coacăze și flori