După o lungă pauză de la muffins, m-am gândit să încerc să folosesc afinele atât de proaspete în acest anotimp, în faimoasele muffins cu afine. Da, le-am făcut pentru prima oară! Nu știu de ce am așteptat atât, cred că afinele mele nu au rezistat niciodată mai mult de câteva minute până le-am înfulecat repede pe toate! Dar dacă aveți afine ”nu foarte proaspete”, cum se găsesc de atâtea ori prin piețe (cine știe când au fost culese), ideea de a le pune în muffins este genială și merită neapărat încercată!
Ingrediente pentru 12 muffins:
- 1 1/2 cană de făină albă
- 1/2 cană de făină integrală
- 1 linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță de sare
- 3/4 sau chiar 1 cană de zahăr brun (eu am pus doar 1/2 cană - nu au ieșit ”comercial” de dulci. Recomand totuși cantitatea din rețetă pentru a garanta un rezultat care place tuturor! ;) )
- 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
- coaja de la 1 lămâie mai mică
- zeama de la 1/2 lămâie mai mică
- 1 banana medie zdrobită bine cu furculița
- 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
- 3 linguri pline vârf de iaurt de soia (simpu sau cu aromă de vanilie) sau normal
- 1 1/2 cană afine
Se aprinde cuptorul, punându-se pe maxim.
Se combină ingredientele uscate: făina, sarea, bicarbonatul.
Separat, se combină: banana zdrobită cu zahărul simplu și cel vanilat și cu uleiul. Se amestecă bine (precum o maioneză). Apoi se adaugă zeama de lămâie, coaja de lămâie și iaurtul, omogenizând compoziția.
Se pune a doua compoziție peste prima, amestecând ușor. La sfârșit de adaugă afinele; în timp ce se încorporeaza afinele în aluat, unele se vor zdrobi, chiar dacă se amestecă ușor - ceea ce este în regulă.
Se pune aluatul în tava în care s-au așezat forme de hârtie sau s-a uns bine cu ulei sau unt.
Se pune tava în cuptorul încins, se dă focul la o treaptă între minim și mediu (eu pun la minim - am un cuptor pe gaz îngrozitor care arde tot ce prinde!) și se lasă muffin-urile cam 25 de minute, verificându-se totuși după 20 (depinzând de cuptor - cunoașteți-vă cupotorul! :o) ).