25 iulie 2012

Muffins cu afine


După o lungă pauză de la muffins, m-am gândit să încerc să folosesc afinele atât de proaspete în acest anotimp, în faimoasele muffins cu afine. Da, le-am făcut pentru prima oară! Nu știu de ce am așteptat atât, cred că afinele mele nu au rezistat niciodată mai mult de câteva minute până le-am înfulecat repede pe toate! Dar dacă aveți afine ”nu foarte proaspete”, cum se găsesc de atâtea ori prin piețe (cine știe când au fost culese), ideea de a le pune în muffins este genială și merită neapărat încercată!

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 1 1/2 cană de făină albă
  • 1/2 cană de făină integrală
  • 1 linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 3/4 sau chiar 1 cană de zahăr brun (eu am pus doar 1/2 cană - nu au ieșit ”comercial” de dulci. Recomand totuși cantitatea din rețetă pentru a garanta un rezultat care place tuturor! ;) )
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • coaja de la 1 lămâie mai mică
  • zeama de la 1/2 lămâie mai mică
  • 1 banana medie zdrobită bine cu furculița
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri pline vârf de iaurt de soia (simpu sau cu aromă de vanilie) sau normal
  • 1 1/2 cană afine
Se aprinde cuptorul, punându-se pe maxim.

Se combină ingredientele uscate: făina, sarea, bicarbonatul. 
Separat, se combină: banana zdrobită cu zahărul simplu și cel vanilat și cu uleiul. Se amestecă bine (precum o maioneză). Apoi se adaugă zeama de lămâie, coaja de lămâie și iaurtul, omogenizând compoziția.

Se pune a doua compoziție peste prima, amestecând ușor. La sfârșit de adaugă afinele; în timp ce se încorporeaza afinele în aluat, unele se vor zdrobi, chiar dacă se amestecă ușor - ceea ce este în regulă.

Se pune aluatul în tava în care s-au așezat forme de hârtie sau s-a uns bine cu ulei sau unt.

Se pune tava în cuptorul încins, se dă focul la o treaptă între minim și mediu (eu pun la minim -  am un cuptor pe gaz îngrozitor care arde tot ce prinde!) și se lasă muffin-urile cam 25 de minute, verificându-se totuși după 20 (depinzând de cuptor - cunoașteți-vă cupotorul! :o) ).


2 comentarii:

→Broken DreamS→ spunea...

Vreau sa incerc si eu reteta asta,arata suuper bineee,dar am o intrebare, unde gasesc iaurt de soia si afine proaspete?(nu am vazut pe niciunde afine :( )
P.S: Scuze ca te stresez cu atatea intrebari :)) am descoperit blog-ul tau si imi place foarte muuuuult :D

Ami spunea...

Nu e nicio problema, imi face placere sa raspund la intrebari si ma bucur ca iti place blogul!
Afine eu iau din piata in sezon (s-ar putea sa mai gasesti si acum in Piata 700) si le congelez pt iarna. Iar iaurt de soia din pacate nu se prea gaseste decat atunci cand e post, in rest mai gasesti prin marile super si hiper marketuri, dar nu mereu.
Dar se poate inlocui linistit cu lapte vegetal, e mai accesibil :o)