31 decembrie 2017

Tracțiunile, bată-le vina

După cum știți, tracțiunile sunt ”the holy grail” al fiecarei femei când vine vorba de antrenamentul trenului superior (sau upper body cum i se spune în limbi mai inteligibile). De ce? Pentru că nouă, femeilor, având cu 50% mai puțină masă musculară în partea superioară a corpului față de orice bărbat (chiar și față de vestiții couch potatoes care își irosesc viața și potențialul pe binging și jocuri adolescente), ne este mult mai greu să punem masă musculară în această zonă și să ne dezvoltăm forța atât de mult dorită. După cum știți unelele dintre voi, petrecem ore, zile, săptămâni, luni chiar pentru a face un mic progres care pentru noi înseamnă luna și cerul, pe când un spcimen oarecare al sexului masculin vine și ne fură caciula doar în cateva zile. Nu este corect, nu e așa? Ce bine ar fi să avem un loc unde ne-am putea antrena doar noi, femeile, fără să fim deranjate de progresele interstelare ale comapanionilor noștri mai mari și mai leneși!

Dar, revenind la subiectul acestui articol, ultimul pe acest an, dacă ne pasă mult de dezvoltarea noastră musculară, atunci sigur vom avea ca obiectiv să facem tracțiuni, precum multele noastre eroine care au reușit și care ne demonstrează că totul este posibil, fără a fi atlet de performanță, fără a-ți dedica viața acestui scop nobil, fără a distruge căsnicii, a lăsa copii orfani sau părinți cu inimile zdrobite de durere.

Iată cum arată o tracțiune perfectă, executată de nimeni altcineva decât de Karen Smith.



Observăm modul controlat de execuție, tensiunea musculară permanentă și corpul rigid care se mișcă ca o singură unitate pe tot parcursul exercițiului.

Dar, cum ajungem la o singură tracțiune când noi momentan nu putem face nici una? Cum? Cu multă răbdare, un plan de atac calculat și cu o greutate corporală corespunzătoare. Nu voi ascunde asta de la început, cu cât ești mai ușor, cu atât îți va fi mai ușor să îți pui tot corpul în mișcare. Cu alte cuvinte, acele kilograme în plus de sărbători trebuie să dispară repejor de pe șolduri și de pe burtică.

Pe de altă parte, un regiment bine gândit de antenamente ne va conduce în câteva săptămâni la prima, mult nutrita tracțiune. Dar care sunt acestea? Trebuie să fi observat și voi că dacă scrieți în google pull ups training, how to achieve my first pull up sau alte cuvinte cheie asemănătoare, vă veți trezi cu sute de rezultate, care mai de care mai folositoare sau mai inutile. Am încercat câteva de-a lungul timpului, și până la urmă un mix de antrenamente bine axate pe fiecare zona problematică ce necesită dezvoltare a avut succes. Care este tactica cea mai bună? Dacă dispuneți de o bară de tracțiuni la îndemână toată ziua, grease the groove vă va oferi rezultatele cele mai rapide, adică: de fiecare dată când treceți pe lângă bară, încercați o tracțiune. Dacă deja ați reușit să faceți una, atunci progresele for fi colosale. Dar, până la urmă, cine trăiește în vecinătatea unei bare de trațiuni toată ziua? Nimeni probabil, doar dacă nu este instructor la o sală (asta nu înseamnă că nu puteți aplica tehnica grease the groove pentru alte exerciții, cum ar fi pistol squat sau push ups). Așadar, pentru muritorii de rând, mai ales pentru muritoarele de rând, iată niște exerciții care m-au ajutat pe mine foarte mult.

Pentru început un articol scris de Karen Smith despre prima tracțiune: https://www.strongfirst.com/progress-first-pull/

OK, citit, înteles că ne trebuie ceva mușchi în abdomen și capacitate de a ne încorda tot corpul. Cu ocazia asta e bine să încorporați the hollow body hold în atrenamentele voastre zilnice. Stăm contra cronometru, 10s, 20s, 30s, ..., 60s.


Punctul 2 este capacitatea de a putea sta atârnat de bară, adică atrenarea grip-ului. Cum facem asta? Pur și simplu încerăm să atârnăm de bară, 10s, 20s, 30s. Important de reținut aici este să introducem poziția de active hang, adică nu stăm pur și simplu ca rufele la uscat pe sârmă, ci încercăm să ne încordăm mușchii spatelui:



Punctul 3 este întărirea mușchilor din jurul coatelor, adică the elbow flexors. Cum facem asta? Ne agățăm de bară, ne ridicăm cum putem, preferabil urcând pe o cutie și stăm atârnați cu coatele îndoite, așa cum ați citit și în articolul de mai sus, la secțiunea Flexed Arm Hangs. Încercăm să alternăm poziția, între a ține palmele orientate dinspre noi, ca și în poziția clasică de pull up (pronație) și a ține palmele orientate spre noi, ca și în poziția clasică de chin up (supinație), apoi ținem pozițiile acestea în diferite grade de îndoire ale coatelor, de la a fi cu gâtul la bară la a avea coatele doar puțin îndoite.



Punctul 4 este întărirea mușchilor spatelui + biceps, că doar toată lumea știe că tracțiunile au nevoie de un spate puteric și la rândul lor au ca efect un spate puternic. Citiți acest articol prima și prima dată: https://breakingmuscle.com/fitness/women-and-pull-ups-3-secrets-for-success-youve-probably-never-tried

De aici, adăugând la exercițiile până acum descrise, extragem următoarele:

1A. Reverse preacher curl, 6-8 reps
1B. Standing barbell curls, 6-8 reps
1C. Incline dumbbell hammer curls, 6-8 reps

2A. Reverse flyes, 6-8 reps
2B. Elbows-out rows, 6-8 reps
2C. Batwings, 6-8 reps

Cum le-am efectuat? Ca și triset de 4 ori primul, apoi de 4 ori al doilea, adică: 4x(1A, 1B, 1C) + 4x(2A, 2B, 2C). Începem evident cu greutăți mici, execuția corectă este cea mai importantă.

Punctul 5 este efectuarea unor tracțiuni folosind benzi elastice, astfel, chiar dacă încă nu suntem pregătiți să ne ridicăm toată greutatea corpului, exersăm mișcarea identică, dar ridicând mai puțin. Începeți cu o bandă elastică mai rezistentă, apoi treceți treptat la una mai moale. Seturi de până la 5 repetări sunt recomandate pentru a exersa acestă îndemânare mai degrabă decât un exercițiu.



Punctul 6, cel mai important din punctul meu de vedere, cu toată că veți reuși prima voastră tracțiune și fără el, dar pe de altă parte nu doriți să vă accindentați umerii din cauza volumului prea ridicat de exerciții care pun tensiune pe ei, fără a-i antrena separat. Așadar, pentru umeri sănătoși frumoși și puternici, alternați mereu priza tracțiunilor în cele 3 poziții cunoscute: neutru, pronație, supinație.


Apoi, pentru a ne întări umerii, recomand următorul articol:
https://www.girlsgonestrong.com/blog/strength-training/4-exercises-bolder-shoulders/

De unde scoatem următorul mini antrenament:

1A. Seated Arnold Press
Perform 4 sets of 6-8 repetitions, with a two-second eccentric. Rest 60-90 seconds between sets.
Followed by a triset of these three exercises, repeated 4 times:
*Note: In a triset you perform one set of each exercise, one after the other, before taking a rest.
2A. Standing Dumbbell Lateral Raise
2B. Standing Bent Over Rear Delt Raise
2C. Seated Single Arm Front Raise

Important de reținut: alegeți greutăți mici la început, exectuați corect exercițiile, iar dacă sunteți obosiți luați-va pauză mai lungă între seturi, pauză în care vă stretch-uiți bine umerii. Exercițiul meu preferat de stretching când fac tracțiuni este cel folosind o bară ușoară:



Alte idei importante:

1. După ce reușim prima tracțiune și vrem să le antrenăm de acum înainte, este important de știut ce opțiuni avem. Mereu trebuie să alternăm priza, vă rog să nu faceți ca mine și să vă accientați la umeri pentru că executați doar poziția clasică de pull up în pronație.


2. Inele de gimnastică sunt fantastice pentru tracțiuni, umerii se simt mult mai naturali și mai puternici.



3. Încercăm să introducem alte variații de tarcțiuni, cum ar fi tracțiunea neutră folosind un prosop:


 Apoi dacă suntem mai avansați și vrem să progresăm spre one arm pull up:



4. Pentru alte tips and tricks, cum ar fi cele mai dese greșeli, descrierea execuției corecte și varianții nu ezitați să consultați fimulețele celor de la Calisthenicmovement, preferații mei în materie de bodyweight trainig:



Niciun comentariu: