12 iulie 2016

Homemade Peanut Butter

A sosit momentul mult așteptat, râvnit și mult visat al preparării proviziilor lunare de peanut butter, pentru vremuri grele, ierni friguroase și dimineți ploioase. Sau pur și simplu pentru că este mult mai ieftin și mai distractiv să îți prepari singur singurel untul de arahide!
Pentru cineva care consumă cantități industriale (cam 1kg / lună - parcă nici nu sună atât de mult) și care noaptea visează vise acoperite cu un înveliș moale, lipicios și sărat de unt de arahide iar dimineața primul lucru pe care pune ochii este borcanul unsuros din dulap, este de mirare că abia acum s-a ivit această oportunitate.

Așadar, iată rețeta. Nu aveți nevoie decât de arahide crude, un robot de bucătărie și puțină sare de mare/Himalaya, etc. Sau alte arome pe care le preferați, dar eu sunt încă dependentă de gustul simplu și sărat al celei mai banale variante!



Ingrediente pentru 4 borcănele:

  • 1kg de arahide crude
  • sare
Puneți arahidele într-o tavă la cuptor, la foc mediu, până devin rumene. Nu uitați să le amestecați din când în când și să le supravegheați pentru că se ard foarte repede. 
Lăsați-le puțin să se răcească, apoi puneți câte 500g în robotul de bucătărie (nu în blender, ci în chopper, sau cum i s-o fi zăcând la drăcovenia aceea care mărunțește cu lama lui mare și puternică) și lăsați să meargă, făcând pauze odată la 1min (să nu vă treziți că robotul cedează suprasolicitat la datorie), până arahidele se transformă în unt. Durează cam 15 - 20 de minute pentru fiecare porție. Aveți răbdare, pentru că merită! Chiar dacă aveți impresia că nu se va întâmpla niciodată, că se tot blochează cocoloașe pe pereți și se formează tot soiul de forme de relief care tocmai cu unt nu seamănă, după câteva minute totul pare să se metamorfozeze miraculos din arahide grunjoase într-o pastă fină și lucioasă! 
Nu uitați de puțină sare! 

Puneți frumosul și prețiosul unt de arahide în borcănele, păstrați-le la răcoare și savurați-le la micul dejun alături de fructe, sau pâine de secară prăjită + magiun de prune (combinația mea preferată din toată lumea de care nu mă mai satur niciodată!), sau clătite, sau ce vreți voi :o)

Niciun comentariu: