27 septembrie 2015

Vinete la cuptor și pâine chinezească la aburi

Ciudată combinație, într-adevăr, dar nici una nici alta nu a fost ideea mea (shame on me că tot weekend-ul numai la yoga, căutat exerciții noi, furat struguri și răsfoit reviste vechi de 60 de ani mi-a stat gândul!). Ideea pentru vinete a venit de la mama mea, după niște discuții cu o vecină iar pâinea chinezească a fost noua găselniță a lui Vlad, care după câteva zeci de minute de urmărit filmulețe de gătit, a dat peste acest fel ciudat de a face pâinea/chiflele (ciudat pentru noi, absolut normal pentru chinezi!).

Tot eu am ajuns să execut rețetele, spre marea mea bucurie (trebuie să sufăr tot restul săptămânii pentru greșelile acestor zile de dezmăț, tot cu yoga și seria de antrenamente alese hardcore de la Fitnessblender, nu am reușit să mă opresc din ronțăit ba una, ba alta, ba struguri, ba migdale, ba nuci, ba mere. Nu știu cine avea ideea că veganii/vegetarienii ar fi supli și trași prin ac!).

Să începem cu vinetele, rețeta este una lacto-vegetariană (da, mănânc lactate în weekend, când sunt la părinții mei care nu prea știu cu ce să mă hrănească în afară de telemea și caș...), iar noi am preparat-o și ieri și azi, așa mare succes a avut! Dar cum să nu iasă bună dacă adună la un loc ingrediente ce sunt făcute unele pentru altele: vinete, usturoi, busuioc, roșii. Perfecțiuea întruchipată!


Ingrediente pentru nu știu câte porții:
  • câteva vinete (3-4)
  • 1kg de telemea de vaci
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 legătură mare de busuoic
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 4 roșii
  • ulei de măsline
Se taie vinetele în felii de grosimea de 1cm, aprox (ideea e să fie mai groase). Se sărează și se lasă o jumătate de oră, apoi se spală de sare.
Între timp se prepară telemeaua zdrobită cu usturoi, pătrunjel, busuioc.
Feliile de vinete se așează în tava tapetată cu hârtie de copt, iar peste ele se pune amestecul de telemea, apoi felii de roșii iar la final se presară ulei de măsline.

Tava se pune la cuptor pentru 30-40 de minute sau până când vinetele s-au rumenit bine. Nu uitați că vinetele necoapte bine nu sunt delicioase, așa cum trebuie ele să fie!


Rezultatul este un prânz delicios pe care până și carnovorii din familie îl vor aprecia!

Partea 2, chiflele chinezești.

Ingrediente pentru vreo 15 chifle:
  • 300g de făină albă
  • 150g de apă
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 1/2 lingurițe de drojdie instant
  • un praf de sare
Se lasă drojdia în apa călduță cu zahăr.

 
După câteva minute se face aluatul:


Care se lasă la crescut într-un loc călduț, ferit de curenți de aer, pentru o oră. Trebuie să se dubleze.


Se frământă puțin pentru a scoate aerul din el apoi se întinde, se rulează și se taie felii cam de 1.5cm.



Se mai lasă la crescut 10 minute, timp în care pregătim aparatul de gătit la aburi, sau orice altă metodă de gătit la aburi am folosi. Când este fierbinte, se pun chiflele așezate pe hârtiuțe de copt sau hârtiuțe pentru brioșe, pentru a nu se lipi între ele. Ele se gătesc 25 de minute iar după ce am stins aparatul, se mai lasă 5 minute acoperite.



Niciun comentariu: