4 septembrie 2015

Brownies supraumane cu espresso, rom și stafide - fără gluten, v1.2

De ce supraumane? Pentru că azi dimineață nu m-am putut abține și din gustat o bucățică, doar să văd dacă le pot duce colegilor, am ajuns să înfulec 2 bucăți imense, cu sufletul plin de regrete și multă plăcere în același timp. După care m-am apucat de workout-ul meu de vineri dimineața, marca Jillian kicks your ass Michaels, și spre marea mea surprindere I was kicking her ass, de data aceasta. Brownies-urile hiperciocolătoase și pline de cafea și-au făcut efectul formidabil ca pre-workout snack, iar când am ajuns la partea finală, statul în plansă, 20 de minute au trecut ca prin vis, iar eu eram stersată că voi întârzia de la servici dacă mai continui, că ar mai fi mers 10 minute :P. Long live the brownies!

Aceasta este versiunea 1.2 a brownies-urilor fără gluten, am încercat o rețetă mai simplă, am eliminat sosul de mere, alte fructe, am vrut ceva back to the basics, urmărind să obțin acea textură specifică brownies-urilor: nu crescute, umede, moi, fundgy, cu tone și tone de ciocolată. Zis și făcut: am completat cu ingredientele lipsă, am preparat repede aluatul, l-am pus la cuptor și m-am așezat la un film, așteptând să se coacă frumoasele brownies. Din păcate filmul (Machete Kills, pentru cine e curios...), oricât de stupid era, mi-a captat atenția și nu am auzit timerul disperat de la cuptor cum urla, iar abia după nici nu știu câte minute mi-am adus aminte de ele. Deja prevedeam catastrofa! Nu erau arse, dar stătusera prea mult, mult prea mult pentru a mai ieși umede... The classic brownie mistake: overbaking! Iar eu tocmai am comis această crimă oribilă, de neiertat, pentru care capete au căzut și vieți au fost sacrificate!!!


God damn Machete! Dar era prea târziu, mult prea târziu, nu mi-a mai rămas altceva de făcut decât să aștept să se răcească pentru a le gusta. Proba finală!
După 20 de minute de alte fraze tipice Machete: Machete don't text, Machete don't tweet, Machete don't wait - singura parte amuzantă din tot filmul, am tăiat o bucățică de brownie - proba era trecută: gustul era ok, ciocolătos, bogat, cafeaua se simțea numai bine, nu erau crescute, singura lor problemă fiind overbaking-ul. Cât de mult contează 5 minute, când viața ta depinde de ele!


Ingrediente pentru o tavă mică:
  • 1 1/2 cană de făină de orez
  • 1/4 cană de amidon
  • 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 4 linguri de seminte de in, măcinate în râșnița de cafea
  • 4 linguri de cafea instant
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cană de zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
  • 1 linguriță de esență de rom
  • 100g de stafide
  • 2 tablete de ciocolată, tăiată mărunt
  • 1 1/4 cană de apă
Am amestecat făina, bicarbonatul și sarea.
Într-o cratiță am pus apa, uleiul, zahărul, zahărul vanilat, amidonul, semințete de in și cafeaua, aducând la punctul de fierbere. Am amestecat câteva minute până ce totul s-a îngroșat de la amidon (precum o budincă), apoi am stins focul și am pus ciocolata. Am turnat făina peste, omogenizând aluatul, apoi la final am pus și stafidele. Aluatul a ieșit mult mai tare de data aceasta, nu a mai curs deloc, a fost chiar nevoie să îl întind cu mâna în tavă, apăsând pentru a umple toate colțurile.

Tava la cuptor, la foc mediu, nu mai mult de 20 de minute! Foarte important!

Niciun comentariu: