4 aprilie 2015

Clătite cu hribi la cuptor

Azi e mare forfotă în bucătăria mamei mele, ziua a început devreme cu o fugă prin oraș în căutarea unor nasturi (nu mi-am putut imagina cât de greu găsești niște simpli nasturi albi de 23mm), apoi a urmat cu o ciorbă de legume, clătite umplute cu ciuperci, pâini de casă, prăjitură, coardă cu mac și nucă. Probabil că ziua nici nu este gata, până diseară cine știe câte vor mai apărea prin bucătărie. Și toate pentru că este Paștele, unul dintre ele. Urmează Paștele reloaded săptămâna viitoare, nici nu vreau să ma gândesc ce mă așteaptă - probabil tot o zi petrecută în bucătărie. Vedetele zilei au fost ciorba excelentă de legume și clătitele pufoase și delicioase la cuptor, umplute cu hribi de pădure culeși tocmai în județul Botoșani și transportați cu grijă până la noi în Banat. Dacă vă intrebați de unde faceți rost de aceste minunate ciupercuțe, nu am idee :o) Ele au gust de zeci de ori mai bun decât banalele ciuperci de prăvălie, fade și buretoase. Dar dacă aveți noroc să dați de ele, trebuie neapărat să încercați rețeta de mai jos! Poate chiar și cu ciuperci normale.


Ingrediente pentru multe multe porții:
  • 20 de clătite, de exemplu după rețeta aceasta vegană, dar  fără zahăr
  • 1.5kg de hribi mărunțiți
  • 3 cepe tocate
  • 4 căței mari de usturoi tocat
  • 1l sos de roșii sau bulion mai gros
  • 1 legătură de pătrunjel, tocat
  • sare, piper
Se călește ceapa până devine moale, apoi se adaugă usturoiul, se mai lasă câteva secunde, după care se pun ciupercile, 1 cană din sosul de roșii, sare, piper după gust. După câteva minute se stinge focul și se pune pătrunjelul.
Clătitele se umplu cu această compoziție, se așează într-un vas termorezistent pe fundul căruia s-a dat bine cu ulei. Peste fiecare strat de clătite se toarnă sos de roșii, inclusiv peste ultimul (se mai completează cu sos de roșii/bulion dacă mai este nevoie). După ce toate clătitele au fost frumos clădite, se acoperă vasul cu o folie de aluminiu și se dă la cuptor, la foc mediu cam 45 de minute, apoi se ia folia și se mai lasă 10-15 minute.

A se mâncă calde sau reci, cu furculița sau cu mâna, la orice oră, în orice zi! :o) Urmate cel mai probabil de multe sentimente de vinovăție și de un workout hardcore, cum ar fi cel mai greu de la cuplul meu preferat, Fitnessblender.

Niciun comentariu: