3 noiembrie 2013

Fasole batuta

Am trișat azi, am postat 2 rețete cu mult calciu, în speranța că dacă saptămâna viitoare nu voi apuca într-o zi să gătesc ceva dimineața devreme, să fiu ”iertată”, iar această rețetă să îmi fie salvarea :o)

Am pornit de la ideea de fasole bătută clasică, chiar dacă pentru fiecare poate însemna altceva cuvântul clasic, el este strâns legat de cum am fost obișnuiți când am crescut, de gusturile și amintirile dragi ale copilăriei, când mama sau bunica ne răsfăța cu tot felul de bunătăți, și noi eram prea prunci și prea naivi să putem aprecia gestul, mirosul, aroma și să ferecăm această amintire dragă pentru totdeauna în sufletele noastre. Dar cred că involutar tot am facut-o.

Pentru mine rețeta clasică de fasole bătută este cu o ”prăjeală” de ceapa și boia deasupra, dar de data aceasta am decis să prepar altceva, mai asemanător poate hummus-ului.


Ingrediente pentru 4 porții:
  • 2 căni de fasole fiartă (eu am folosit fasole albă mică, semănată, culeasă și bătută de bunica mea de la Vlăsinești, care și este cea mai buna fasole care poate exista pe fața pământului, fiind incredibil de ușor de fiert și inimaginabil de cremoasă, untoasă și gustoasă)
  • 1/2 cană de apă în care a fiert fasolea
  • 1/3 linguriță de coriandru măcinat
  • 1/2 lingurită de fulgi de ardei iute
  • 1/2 linguriță de boia de ardei dulce
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 lingurițe de ardei capia măcinat (mama mea a pus pentru iarnă ardei capia crud măcinat cu sare, dar presupun că se poate pune și făcut pe loc sau mai multă boia)
  • sare după gust
  • pătrunjel tocat pentru ornat
Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie, se mixează până ce se obține consistența dorită.

Niciun comentariu: