9 martie 2014

Londra partea 5 sau sambata londoneza intr-o mare de turisti

Azi a fost frumos, caldut, soare, pomi infloriti, cer senin, adica o zi perfecta de primavara. Perfecta nu numai pentru mine, dar si pentru inca alte milioane de turisti si localnici cu care mi-am intersectat drumurile pe strazile si pietele colorate, aglomerate si pline de viata ale marelui oras. Lume cu treaba, lume cu pungi ticsite de cumparaturi, lume grabita, lume plimbandu-se agale, lume care sta la soare pe scarile cladirilor din Trafalgar Square, lume stransa pe jos si pe sus la Borough Market, lume alergand frenetic in tunelurile/catacombele claustrofobe ale metroului londonez. Lume si iar lume!

Stiind ca va fi o zi foarte lunga ce trebuia sa fie in acelasi timp si productiva, primul lucru ce l-am facut de dimineata a fost sa imi iau un strong latte si un high fiber muffin de la Prêt à Manger, cafenea ce serverste produse naturale, de la cafea, la sanvisuri, snacks, sucuri si evident, baked goods.
Muffin-ul ales cred ca era facut cu faina integrala, partial, tarate, visine, capsuni si era presarat cu o gramada de seminte si fulgi de ovaz. Usor si fructos, foarte bun!


Cu muffin-ul intr-o mana si cafeaua in alta, am urmat Oxford Street, apoi Charing Cross Road spre piata centrala din Covent Garden, locul unde s-a desfasurat faimosul musical My Fair Lady. Nu se putea rata asa ceva!




Aici se poate observa un magazin exclusiv dedicat cupcake-urilor, colorate, frumoase, apetisante de iti lasa gura apa. Descrieri haioase ale ingredientelor era inscriptionate pe hartiute atent decupate. O delectare a tuturor simturilor! Mi-am luat deci un cupcake, asupra caruia m-am decis, cam dupa vreo 5 minute de cugetat foarte adanc si atent. Nu vroiam sa imi iau mai multe, stiam ca le voi devora cu o pofta de lup, asa ca decizia trebuia cantarita cu foarte mare grija. M-am oprit la un cupcake umplut cu caramel sarat si decorat cu butter cream.

 A se vedea mai jos aceasta mica opera de arta.


Era cam dulce pentru gustul meu, dar senzatia a fost dumnezeiasca! Acel caramel sarat care se revarsa ca un rau dulce si sarat din aluatul moare, pufos, untos...


Si din nou, me very happy! Probabil de la atat zahar in sange si in creier :P It's all you need, right?


Am trecut un pod (sincer, nu mai stiu care) si ne-am oprit pentru aproximativ o ora la o piata de carti, unde randuri, randuri de carti erau insirate pe mese lungi de lemn.


Zi perfecta pentru a trandavi pe malul Tamisei.


Sau pentru a te relaxa cantand la chitara, pentru turistii curiosi.


Sau pentru a fi privi alaturi de cineva drag cum trec apa si cerul sub si peste multele poduri colorate ale Tamisei.


Tate Modern (recunosc spre marea mea rusine ca am intrat doar sa mergem la toaleta). Dar am promis ca va ramane pe alta zi!



Podurile astea colorate te innebunesc!


 

Iar ca tot omu, ne-am oprit la Borough Market! Eu am sustinut cu mare fermitate si mandrie ca orice voi lua/manca va fi in numele stiintei, al cercetarii, pentru acest blog!





Dupa cum se vede, era absolut imposibil sa treci indiferent prin aceasta piata. Simturile iti erau bombardate in continuu de toate mirosurile, culorile, formele si texturile posibile! A fost intr-adevar foarte greu sa nu cumperi cateva ceva din orice. Noroc ca entuziasmul mancaciosului este repede taiat de entuziasmul altor cateva sute de pofticiosi care se lovesc de tine din toate partile si imaginea idilica de piata cu delicatese dispare foarte repede.





Pentru cine nu stia, in aceasta piata se poate cumpata prosecco la pahar, daca puteai sa il sorbi destul de repede, inainte sa dea cineva peste tine sa il versi tot.

Dar totusi, painile erau mai interesante, stivuite frumos pentru delectarea trecatorilor.


La fel si branzeturile! Ce frumos ar fi sa pot lua cu mine o rotocoala mare de cheddar si sa o rostogolesc pana acasa! Probabil ca as manca jumatate din ea pana atunci, dar tot ar merita efortul!


La un moment dat a sosit cineva cu o gramada de lazi, pline pline de baghete cu masline si cheddar, crocante, minunate, acoperite din belsug de un strat de malai auriu. Primul meu instinct, evident ca NU de conservare, a fost acela de a ma napusti repede, ca un animal turbat, la ghereta care le vindea. Vanzatoare ma si astepta zambind cu o bagheta in mana, aparent ca imi citise gandurile, sau cel mai probabil era fata mea schimonosita de atata pofta si extaz. Asta se numeste dragoste la prima vedere! Si a doua, si a treia! Sa traiasca carbohidratii! Nu degeaba tot ce e rau pentru tine e asa de bun!


Cu acesta bagheta magica in mana, rontaind de zor, am mai trecut cu indiferenta pe langa diferite magazinase cochete ce vindeau marfa de calitate. Eh, cui ii mai pasa de uleiuri, oteturi, condimente, fructe si legume cand stomacul, creierul si sufletul sunt ocupate cu ceva mult mai important.




La iesirea/intrarea in piata, cocotata sus pe acoperisul unei cladiri era o vaca rosie simpatica, pe care scria: Love Me! Fiind atat de naiva cum deja multa lume stie, m-am bucurat tare mult gandindu-ma ca este un mesaj anti-omorat-animale. Ei da! Sub vaca rosie era un steak house!


Am mai dat o tura pe langa piata, cautam nu-s ce strada.


Ocazie perfecta pentru a fotografia alte cateva bunatati. Am rezistat eroic, nu mi-am luat nimic de aici.


Dar... un muffin cu mere nu a scapat!



Acest muffin simplu a fost de departe cel mai bun mancat pana acum! Era atat de perfect in simplitatea sa: aluat usor, aerat, vanilat, putin dulce, o usoara urma de lamaie care invelea cateva bucati moi, reci si suculente de mar. Deasupra niste fulgi de migdale si zahar vanilat. Perfectiunea intruchipata!


Cu urmele gustului divin dainuind inca in mintea mea bolnava de la atata delectare, am mers inapoi spre hotel.




Dupa cateva ore bune de mers pe jos, talpile picioarelor incepeau sa cedeze deja (mai ales ca alegerea de incaltaminte nu a fost prea geniala). Cred ca acum stiu de ce toti londonezii astia poarta papuci sport comozi si colorati in picioare, ce se potrivesc, evident, ca nuca in perete cu restul hainelor.



Tare s-au bucurat picioarele mele cand am ajuns la hotel (dupa un mic tur de cateva statii cu metroul, off, metroul asta urat, stramt, aglomerat, jegos, vechi). Vreo 1-2 ore mai tarziu, cum picioarele refuzau cu vehementa sa mai incalte acei papuci afurisiti purtati de-a lungul zilei, am ales sa mergem la cel mai apropiat restaurant, adica cel grecesc de dupa colt.

Din pacate singurul fel vegetarian din meniu, pe langa salata greceasca, era o musaca cu vinete. Nu ma asteptam la cine stie ce, dar a fost destul de buna, chiar foarte buna.



Aperitiv si desert din partea casei, asa mai merge!

8 martie 2014

Londra partea 4: Mexicanul din Notting Hill

Dimineata a inceput, asa cum se cade, cu un muffin foarte bun cu faina de malai. Atat. Simplu, moale si cu o crusta mai crocanta. Nu am putut identifica alte arome sau ingrediente deosebite. Textura sa era in schimb unica, iar gustul de malai copt era irezistibil. Mergea de minune cu o cafea, din pacate cafeaua nu era cine stie ce, avea gust mai mult de pamant decat de cafea.


Apoi la pranz, la cantina, am descoperit ca este si quinoa! Salata mea devenise brust de 10 ori mai buna!


La caderea noptii, am fost foarte harnica si am cautat un restaurant bun si nu foarte scump prin Notting Hill. Nu va imaginati acum ca e ca si il film, mai ales noaptea :P
Am dat peste un mic restaurant mexican cu review-ul destul de bune, doar la 23 de minute de hotel, conform google maps-ului.


Tare m-a tentat o margarita, dar am fost prea zgarcita sa dau 7 lire pe ea.. Iar acum imi pare rau! 
Am baut in schimb un suc proaspat de lychee foarte bun. 


10 minute mai tarziu mi-a venit si portia de taco: legume la gratar, adica ceapa, arderi gras, ardei jalapeño si ciuperci, toate acoperite cu un cascaval (nu stiu de care) topit. Taco (ma refer acum la lipie) a fost incredibil de bun, se pare ca e facut in casa! Ei da, iar malaiul (sau mai exact faina de porumb in acest caz) e la inaltime!


Verdictul: a fost o cina reusita la micul restaurant, plin ochi de lume, Taqueria, din Notting Hill, chiar daca ne-am consumat mancarea delicioasa la o tejghea, in fata geamului spre strada.


7 martie 2014

Londra partea 3: Prânz în stil francez

Azi am apucat să mai fac nişte poze pe care le-am ratat zilele trecute, cum ar fi o casa minunată în stiul british, simplu, cărămidos cu multe plante şi muşchi verzi. Atât de british cum poate să fie o casă în zona centrală. Merge şi aşa, nu! (mama ei de tastatură românească, nu găsesc semnul întrebării)

Apoi, altă poză ratată este pomişorul care indică direcţiile din mijlocul Hyde Park. 


Dar să revenim la mâncare. Azi la pranz, în sfârşit am mâncat ceva bun! And it was French! Doh!
Locul a fost o cafenea cochetă, denumită La Pain Quotidiene, lânga Victoria Station.
Meniu destul de bogat vegetarian, şi de asemenea câteva sucuri proaspăt făcute, cum ar fi acest suc verde cu fructe şi ghimbir.


Me very happy!

Apoi a urmat mâncarea propriu-zisă: mi-am comandat un chilli vegan cu trei tipuri de fasole, însoţit de sos harissa (nu tare iute) şi pâine de casă.


Alt meniu vegetarian a fost această salată gigantică, nu m-am putut abţine să nu mă năpustesc asupra conmeseanului meu înfometat si să îl dau la o parte pentru a face o poză cu farfuria lui.


Şi... nu se putea să nu comand şi un desert! Mini-tartă de mere, moale şi umedă în interior, cu sos de zmeură şi căpşuni.


Dacă nu ştiaţi, aparent cei de la Le Pain Quotidiene au scos şi o carte de bucate!


Ei da, şă ca să va mai las gura apă, aşa arata de fapt localul: brutărie - patiserie - cafenea - restaurant. Ce îţi doreşti mai mult de la viaţă!


Mi-am luat, evident, şi ceva la pachet, pentru mai târziu. Târziul nu a fost prea târziu, cred că probabil vreo oră-două! Un muffin delicios cu afine, cu făină integrală, fulgi de ovăz şi mălai crocant pe margini (doamne dumnezeule ce bun a fost!), şi un scone buttery, dulceag, pufos, cu o coajă super crocantă mi-au delectat toate simţurile.


Seara, cam aşa arăta clădirea Telegraph. Colorată!


Câteva ore mai târziu, la un pub tipic britanic, adică hiper-aglomerat, că nici loc la bar nu aveai loc, am băut o găină bătrână pestriţă, afară pe terasa fruguroasă.
 

6 martie 2014

Londra partea 2: Cină în stil asiatic

După recomandarea dragului meu ghid, am purces să căutăm un restaurant care suna foarte interesant pe hârtie: cafenea cu specific birmanez, chinezesc şi thailandez (numită Mandalay, dacă e cineva curios), situată nu departe de hotelul în care suntem cazaţi. Ziş şi făcut. Am ieşit de pe strada pe care stam, Sussex Gardens adică, am intrat pe strada mare şi colorată numită Edgware Road, pe care, sinceră să fiu, nu m-aş fi încumetat singură noaptea: plină de restaurante-dughene-fastfoods cu specific arab(-ish), magazine de electronice şi telefoane mobile, tot cu acelaşi specific, magazinaşe de cartier cu fructe şi alte produse, tot cu acelaşi specific, evident, la fel ca şi trecătorii de pe stradă, de altfel. Parcă instrasem în alt oraş, altă ţară. Din când în când te mai izbea câte un miros oriental şi plin de prăjeli, când uşa unui local se mai deschidea.

După vreo 10 minute de mers, timp în care mă holbam cu amuzament la firmele colorate ale magazinelor, am ajuns la locul făgăduinţei, care arăta foarte dezamăgitor.. Turist fiind, mă aşteptam, nu ştiu exact de ce, la ceva mai spectaculos, nu la un geam mic, jegos, plin de stickere, iar apoi la un restaurant minuscul, murdar, ciudat, cu mese pitice acoperite cu muşamale colorate, decoraţii destul de simple orientale, un miros cam dubios, dar plin ochi de lume. Cam nepotrivit să îi spui cafenea, cred că nici măcar nu serveau cafea!
Meniul vegetarian părea ok, un melanj de mâncăruri orientale, evident că ochii mă duceau inevitabil la ceva foarte picant: curry picant cu bambus şi o pâine naan. Şi să nu uit, o bere asiatică (nu ştiu de unde provenea).


Nu stăm prea mult, şi soseşte şi mâncarea... Nu mă aşteptam la un sos, sincer. Dar cel mai izbitor a fost mirosul, total imprevizibil: nu aducea cu nimic ce mâncasem vreodată, poate nici măcar cu ceva comestibil, poate cu o lavetă jegoasă de vase (vai ce groaznic sună!). Gustul (o da, am mâncat-o!) a fost atât de iute, încât poate tocmai din această cauză nu mai simţeam minunatul miros şi am reuşit eroic, cu multe batiste consumate, să mă lupt, până ce am lăsat în farfurie cam un sfert din ce era înainte.


În drum înapoi spre hotel nu m-am putut abţine să nu intru într-un magazin cu aşa-zise delicatese libaneze şi nu iau câteva.
Ajunsă în cameră, mi-am promis că le fac poze şi poate gust un colţişor, mai mult de research, nu de poftă. Planul meu a eşuat, din păcate. Aşa arătau prăjiturile înainte:


Cam aşa arătau după ce m-am năpustit asupra lor (poate să mai şterg gustul sosului de lavetă birmaneză). Neaşteptat de nedulci, chiar comestibile, aromate, textură crunchy.

5 martie 2014

O zi obişnuită de lucru la Londra

În absenţa unui aparat foto mai bun, trebuie să mă mulţumesc (cu toate că e îngrozitor de greu şi frustrant) cu o micuţă cameră, care sper că face poze mulţumitoare. Cum am ajuns în Londra, doar un mic business trip de 2 săptămâni în care sper să şi "gust" puţin din acest oraş mare, minunat, poluat şi aglomerat. Dar nu se poate, totuşi, să nu îţi placă Londra :o)

Aşa că voi începe cu o simplă zi din mijlocul săptămânii.

Dimineaţa devreme, trezire însoţită de mare gălăgie de traficul de afară. Hotel frumos din afară, dar oribil dinăuntru.


Aşa arată de afară.


Iesirea din curtea hotelului.


Tot norocul este că Hyde Park e foarte aproape. 


După circa 40 de minute de mers pe jos, am ajuns la sediul Telegraph unde numai bine poţi să îţi iei un large latte.


Prânzul este la cantina, unde nu prea dai de mâncare extraordinară, în afară de salata pe care ţi-o prepari singur, mancarea nu are gust.


Seara am ieşit la o bere într-un pub.


 



Mâncarea absolut oribilă, pe cât de înteresantă este atmosfera şi bună berea.


A doua zi seara, în drum spre hotel prin parc. Aparent veveriţele cerşetoare te ochesc de departe, se caţără pe tine cu nesimţire, apoi pleacă dezamăgite că nu le dai mâncare.