1 septembrie 2012

28 iulie 2012

Muffins aromate cu piersici


Ingrediente pentru 12 muffins:

  • 2 căni de făină (albă sau 1 albă + 1 integrală)
  • 1 linguriță plină cu vârf de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță de sare
  • 2 lingurițe de praf de scorțișoară
  • 1 linguriță de praf de ghimbir
  • 3 banane medii coapte
  • zeama de la 1/2 lămâie mică
  • 1/3 cană de ulei floarea soarelui (1 cană = 250ml)
  • 1/2  - 2/3 cană de zahăr brun
  • 4 piersici mai tari tăiate în bucăți mici și subțiri
Se pornește cuptorul.

Se combină făina cu sarea, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și praful de ghimbir.

Separat, se zdrobesc bananele, se toarnă peste ele zahărul și uleiul. Se amestecă bine, până ce tot uleiul este încorporat. Se adaugă zeama de lămâie, se amestecă bine.

Se toarnă conținutul primului castron peste cel de-al doilea, amestecând ușor, până ce aluatul devine destul de omogen (nu se exagerează, doar câteva secunde). Se adaugă piersicile, înglobându-le ușor.

Se pune aluatul în tava de muffins pregătită cu hârtiuțe, se pune tava în cuptorul încins, iar imediat se dă focul la mai mic (mic-mediu - după ”urechea” fiecăruia).

Se lasă cam 20 de minute, timp după care se verifică cu o scobitoare, se mai lasă 5 minute dacă nu sunt coapte perfect în interior.

Se lasă la răcit - reci sunt incomparabil mai bune decât calde (cum sunt toate prăjiturile cu fructe, de altfel)

Nostalgii de primăvară


25 iulie 2012

Muffins cu afine


După o lungă pauză de la muffins, m-am gândit să încerc să folosesc afinele atât de proaspete în acest anotimp, în faimoasele muffins cu afine. Da, le-am făcut pentru prima oară! Nu știu de ce am așteptat atât, cred că afinele mele nu au rezistat niciodată mai mult de câteva minute până le-am înfulecat repede pe toate! Dar dacă aveți afine ”nu foarte proaspete”, cum se găsesc de atâtea ori prin piețe (cine știe când au fost culese), ideea de a le pune în muffins este genială și merită neapărat încercată!

Ingrediente pentru 12 muffins:
  • 1 1/2 cană de făină albă
  • 1/2 cană de făină integrală
  • 1 linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 3/4 sau chiar 1 cană de zahăr brun (eu am pus doar 1/2 cană - nu au ieșit ”comercial” de dulci. Recomand totuși cantitatea din rețetă pentru a garanta un rezultat care place tuturor! ;) )
  • 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
  • coaja de la 1 lămâie mai mică
  • zeama de la 1/2 lămâie mai mică
  • 1 banana medie zdrobită bine cu furculița
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri pline vârf de iaurt de soia (simpu sau cu aromă de vanilie) sau normal
  • 1 1/2 cană afine
Se aprinde cuptorul, punându-se pe maxim.

Se combină ingredientele uscate: făina, sarea, bicarbonatul. 
Separat, se combină: banana zdrobită cu zahărul simplu și cel vanilat și cu uleiul. Se amestecă bine (precum o maioneză). Apoi se adaugă zeama de lămâie, coaja de lămâie și iaurtul, omogenizând compoziția.

Se pune a doua compoziție peste prima, amestecând ușor. La sfârșit de adaugă afinele; în timp ce se încorporeaza afinele în aluat, unele se vor zdrobi, chiar dacă se amestecă ușor - ceea ce este în regulă.

Se pune aluatul în tava în care s-au așezat forme de hârtie sau s-a uns bine cu ulei sau unt.

Se pune tava în cuptorul încins, se dă focul la o treaptă între minim și mediu (eu pun la minim -  am un cuptor pe gaz îngrozitor care arde tot ce prinde!) și se lasă muffin-urile cam 25 de minute, verificându-se totuși după 20 (depinzând de cuptor - cunoașteți-vă cupotorul! :o) ).


Noutăți

Multe s-au întamplat de la ultima postare. Au fost montate geamurile la balcon:




S-au îndeptat pereții balconului:


Multă gresie a fost consumată:


S-a pus gresia în bucătărie:


S-a montat parchetul pe hol:


S-a văruit holul:


S-au montat întrerupătoare și prize nou nouțe: