Acesta este momentul minunat în care mi-a ieșit primul meu desert vegan fără gluten făcut la cuptor! Până acum am avut câteva eșecuri care nu au crescut deloc, am folosit făină complet aiurea, rezultatul final fiind o talpă de papuc comestibilă, dar cu textură îngrozitoare. Așadar am renunțat să mai încerc câteva luni, mulțumindu-mă doar cu creme delicioase de ciocolată făcute doar în 2 minute! Rețeta urmează într-o postare viitoare.
Dar a sosit Crăciunul iar mama mea planifica să umple iar masa cu delicatese dospite, torturi, cozonaci, cornulețe, toate pentru restul omenirii, dar nu pentru mine! Prin urmare am hotărât să îmi prepar și eu măcar 2 corzi (sau baigli, sau cozonaci - la noi se numesc corzi), una cu mac, una cu nucă. Zis și făcut, mi-am comandat o grămadă de ingrediente (cine dorește detalii, îi pot oferi mai multe informații), făinuri fără gluten, zahăr de cocos, drojdie fără gluten (destul de greu de găsit). Iar in 23 decembrie, a sosit momentul adevărului și m-am pus pe treabă.
Ingrediente pentru 2 bucăți:
- 2 căni de făină de orez
- 1 cană de amidon de tapioca
- 2 lingurițe de gumă de xantan
- o porție de drojdie fără gluten pentru 500g de făină
- 1/4 linguriță de sare
- 2/3 cană de ulei de cocos topit
- 1 cană de zahăr de cocos
- 2 căni de mac măcinat
- 2 căni de nucă măcinată
- 1 cană de lapte vegetal călduț
- sucul de la o portocală
- sucul de la 1/2 lămâie
1. Amestecăm făina de orez cu amidonul de tapioca, guma de xantan și sarea.
2. În 1/2 cană de lapte vegetal căldut adăugăm o linguriță de zahăr și drojdia. Așteptăm 5 minute până se activează drojdia.
3. Turnăm drojdia din cană peste făină, amestecăm încet, apoi adăugăm restul ingredientelor: zahărul minus 4 linguri (pe acestea le vom pune în umplutură), untul de cocos topit, laptele vegetal călduț. Frământăm puțin aluatul până devine elastic.
4. Împărțim aluatul în 2, apoi punem fiecare jumătate între 2 foi de copt și o întindem. Hârtia de copt este esențială, altfel aluatul se va lipi de tot ce prinde.
5. Preparăm umpluturile. Adăugam câte 2 linguri de zahăr în macul măcinat și în nuca macinată.
6. Pregătim sucul de la portocală și sucul de la lămâie, le punem în 2 căni diferite, mai adăugăm apă până umplem cana. Acest suc îl vom folosi să stropim umplutura, fără puțină umezeală aceasta va deveni foarte uscată și sfărâmicioasă.
7. După ce am întins fiecare jumătate din aluat, presărăm pe fiecare dintre ele mac, respectiv nucă, apoi le stropim cu sucul de portocală respectiv cu sucul de lămâie. Rulăm foaia încet, folosind hârtia de copt. Ridicăm aluatul tot folosind hârtia de copt și în punem într-o tavă în care deja este... hârtie de copt.
8. În tavă încap ambele corzi, tava la cuptor la 170 de grade pentru 30 de minute, verificăm apoi dacă s-au rumenit, dacă nu, mai lăsăm 5-10 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu