29 noiembrie 2015

Vin de casă, mâncare de casă, pisică de casă

Probabil cea mai leneșă duminică din acest an, petrecută așa cum era de așteptat în sânul familiei, în casa de la țară, cu focul trosnind în sobă, pisicile tolănite în cele mai bune și mai călduroase locuri, vin de casă făcut de tatăl meu din belșug, mâncare aburindă peste limitele oricărui stomac uman.

Noroc că dupa masa copioasă (care a cuprins și feluri vegane gustoase, cum ar fi supă de conopidă,  salata de conopidă cu tofu și tone de usturoi sau sărmale cu năut, ciuperci, semințe de floarea soarelui și alte nebunii găsite de mama în dulapul ei cu "ingrediente pentru mâncarea lui Ami" - ca și cum aș fi un balaur fantasmagoric ale cărui pofte sunt imposibil de satisfăcut pentru îmbânzirea căruia a fost nevoie de zidirea unui altar unde au loc periodic sângeroase jerfte de căpățâni de varză), am luat-o pe Mara la plimbare prin satul adormit și înghețat.

Noi abia ne târam, Mara fericită alerga prin toate băltoacele noroioase, se cocoța pe toate movilele de nisip, fugărea toți cățeii de pe stradă. Curios lucru observat prin sat este că oamenii de-ai locului au gospodării cu două case: casa mare și casa mică, ambele situate față în față, curtea fiind la mijloc. În casa mică stau îngrămădite trei generații, bunici, copii și nepoți, toți într-o singură cameră, iar în casa mare, frumos mobilată, mereu păstrată la o curățenie sfântă, se intră și se iese doar în sicriu. Morbid obicei.

Ajunși acasă după 1h de congelat, ne-am tolănit cu obrajii rumeni pe fotoii și canapele, la un pahar de vin de casă, o pisică grasă și pufoasă în brațe, la povești bătrânești.





După vreo 2 ore de lene maximă m-am gândit că mi-ar trebui totuși un mic dejun sănătos, plin de proteine, dar gustos, poate și desert în același timp (to satisfy my sweet tooth, care nu mai tânjește de multă vreme după dulciuri). Am pus la fiert repede 500g de hrișcă în multă apă, în 15 minute deja era gata, am lăsat oala acoperită vreo 30min, timp în care s-a și răcit puțin. Apoi am amestecat hrișca fiartă cu 2 lingurițe de scorțișoară, 250g de stafide, 250g de curmale, 100g de smochine, 1 cană de nuci toate mărunțite. Atenție mare! Iese o porție gigantică! Probabil că îmi va ajunge pentru toate diminețile de săptămâna viitoare.


Apoi yoga,


apoi noapte bună tuturor!

Niciun comentariu: