15 noiembrie 2015

Placinta tomnatica cu mere

Dacă vă treziți cu o poftă inexplicabilă și insuportabilă pentru ceva dulce (îmi amintesc cum pe vremea când eram copil și mă rodea pofta de ceva dulce, destul de des cum se întâmplă la copii, mama mea reușea mereu, fără să își dea seama cât de bine proceda, să îmi taie toată pofta asta nesănătoasă prin simplul răspuns pe care mi-l dădea: "Ți-e pofta de ceva dulce? Fă-ți o felie de pâine cu gem!" Vă dați seama cum mă dezumflam instantaneu. Nu exista o mai mare infamie pentru mine decât să consideri pâinea cu gem drept o delicatesă ce poate stinge acest nesaț nestăvilit de zahăr), rezistați tentației de a apuca prima ciocolată din raza vizuală, făcându-vă în schimb puțin timp pentru a prepara o prăjitură de sezon, fără zahăr, plină de fructe proaspete, uscate, nuci și arome uitate de toamnă. 


Ingrediente pentru o tavă:
  • muuuuuuulte mere, eu am folosit cam 10 căni de mere rase, nici nu știu câte kilograme ar fi, dar singur nu mai puțin de 3
  • 1 cană de stafide
  • 1 1/2 cană de nuci
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 1 linguriță de coajă rasă de lămâie
  • 2 linguri de coajă confiată de portocală
  • 1 3/4 cană de făină
  • 3 linguri de semințe de in
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 3/4 cană de lapte vegetal (sau normal)
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură de tahini
Aluatul se face amestecând toate ingredientele: făina, sarea, bicarbonatul, semințele de in, laptele, uleiul și pasta de susan. Acesta se împarte în 2 părți egale, care se rulează în foi - acestea sunt cam moi, deci folosiți multă făină!

Merele rase se amestecă cu scorțișoara, stafidele, coaja de lămâie, coaja confiată de portocală și cu nucile prăjite care au fost mărunțite (eu am pus pur și simplu nucile într-o tigaie și le-am rumenit câteva minute, amestecând în continuu). Umplutura se pune peste prima foaie din tava tapetată cu hârtie de copt, a doua foaie peste umplutură, tava la cuptor la foc mediu timp de 35-45 min (sincer, nu am idee cât a stat, dar verificați după 35 min și dacă nu e rumenă, mai lăsați-o 5 minute, și tot așa :P Promit că data viitoare o să fiu mai organizată și voi cronometra timpul de coacere :o) )



Lăsați neapărat prăjitura să se răcească înainte de a o devora. Nu vă faceți griji, ea e destul de dulce, a fost testată pe cei mai pretețioși și pofticioși membri ai familiei, trecând testul cu brio.

Niciun comentariu: