5 octombrie 2010

Un film ce merita vazut



Sau poate ca nu.. E deja a doua oara cand am incercat sa ma uit la film, si tot in acelasi punct (nici nu vreau sa ma gandesc la el) am cedat (nervos). Filmul nu este pentru persoane cu stomacul mai sensibil. Imaginile sunt socante, scenele prezentate sunt foarte violente si creeaza cosmaruri.

Poate persoanele inconstiente de soarta animalelor din jurul nostru si de provenienta snitelului de la masa de pranz ar trebui sa fie obligate sa il vizioneze, dar restul?
Inteleg ca omenirea ar trebui trezita la realitate si facuta sa constientizere lumea in care traiesc si faptul ca profita din plin de existenta unor fiinte mai putin dotate ca ele (din punctul de vedere al ratiunii), si acest lucru este cel mai eficient realizat printr-o campanie care prezinta scene cat mai violente, care sa rascoleasca in profunzime orice intelegere umana despre felul in care tratam animalele. Sunt sigura ca filmul a avut mare trecere, ca a schimbat viata multor oameni si a ridicat multe semne de intrebare si de exclamare! Asa ar fi trebuit sa si fie. Ar trebui sa ne indreptam spre o lume mai "umana", in care invatam sa tratam toate vietatile planetei la fel, sa le aratam respectul nostru, si nu sa exploatam in mod nerusinat. Dar nu cred ca omenirea a evoluat atat de mult, inca mai exista societati care prezinta violenta una impotriva ceileilalte, inca mai exista tari care expoateaza orbeste alte popoare, distrugandu-le orice sansa la o viata si o economie mai buna, lasandu-le in intuneric, in mizerie si in nestiinta. Inca mai exista oameni in aceeasi tara care profita miseleste de masele "proaste" care zoresc si care le asigura un nivel de trai de neimaginat, inca se fura de la frati, inca se mai violeaza surori, inca se mai ucid parinti.
Abia cand vom realiza de la sine, fara sa fim fortati sau pedepsiti prin legi ca toti oamenii au dreptul sa fie respectati si tratati asa cum am vrea sa fim noi la randul nostru tratati, nu cred ca ne vom putea opri din atrocitatile asupra animalelor. Este un pas prea indepartat in evolutia umana, ca specie. Este trist, dar adevarat.

Iar persoanele care deja gandesc altfel, care inteleg ca oamenii, dar si animalele, trebuie tratati si tratate cu respect, nu sunt admirati, ci dispretuiti. Nu sunt considerati puternici si intelepti, ci slabi si prosti. Omul modern, omul capitalist, este un animal mai mult salbatic decat domestic, care a invatat in cateva decenii ca cel mai de pret lucru in viata este avutia, ca cel mai eficient mod de a face rost de bani este sa fie nemilos, sa treaca peste cadavre daca e necesar, sa exploateze fiintele care au avut mai putin noroc ca ele si care s-au nascut la momentul nepotrivit in locul nepotrivit. Acest animal este varful evulutiei, este stapanul planetei si perfect adaptat lumii in care traieste. De ce ar renunta el la putere? De ce ar face un pas inapoi in evolutie prin a trata uman alte fiinte? Nu o va face, cel putin nu in urmatorele sute de ani.

Viitorul arata trist.

Niciun comentariu: