24 august 2010

Gomboti cu prune

Cunoscut sub numele de szilvas gomboc, gomboti cu prune sau galuste cu prune, acest preparat sta sub semnul influentelor maghiare din vestul tarii. Mult timp am crezut ca pentru a face aceste delicioase galuste grasune e nevoie de multe oua, altfel aluatul se va desface la fierbere. Dar dupa ce am experimentat de cateva ori cu gnocchi fara oua, am indraznit sa intru si pe teritoriul strabun al gombotilor. Si mare a fost mirarea cand gombotii fara ou au iesit mai buni, mai usori si mai pufosi decat cei cu ou. (Am facut si eu si mama mea doua versiuni in paralel, cu si fara oua, de dragul experientei :o) ).

Asa ca in continuare voi prezenta retata de gomboti vegani cu prune.

Ingrediente pentru vreo 20 de gomboti (nu bag mana in foc ca atati vor iesi):
  • 500g cartofi (nu noi)
  • faina, pregatiti minim 500g
  • sare
  • nucsoara
  • 1 cana zahar
  • 1 cana pesmet
  • ulei de floarea soarelui
  • prune coapte si intregi (sa aveti pregatite cam 20)
  • scortisoara
Se fierb cartofii in coaja, pana ce se sunt moi si sfaramiciosi. Se lasa a racit.

Cand cartofii sunt reci, se pun intr-un vas si se zdrobesc. Se presara 1/2 lingurita nuscoara, 1/2 lingurita sare si incepem sa inglobam faina, cate o lingura, framantand, pana ce aluatul nu este prea lipicios, dar nici tare. El trebuie sa fie inca moale. Daca punem prea multa faina, gombotii vor deveni prea tari.

Se pune la fiert apa intr-o oala mare.

Se intinde aluatul pe o suprata presarata cu multa faina, incercand sa ii dam o forma dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 0.5-0.7cm. In functie de marimea prunelor, taiam bucati patrate in aluat, astfel incat sa se poata infasura cu usurinta o pruna. Presaram in fiecare patrat scortisoara si putin zahar, apoi plasam prunele. Luand in mana cate patrat, se lipesc colturile opuse peste pruna, si se formeaza bile, care se pun pe o suprafata cu faina. Ele trebuie sa fie bine lipite, altfel se desfac la fierbere.

Cand apa fierbe, se pune cate un gombot, cu atentie. Nu se pun prea multi, altfel se vor lipi intre ei. Cand incep sa plutesca, se mai lasa 5 minute, apoi se scot si se pun intr-un vas umplut cu apa rece. Se scot si se lasa la scurs. Se pun alti gomboti la fiert, repetand ciclul.

Se pune putin ulei intr-o oala joasa si se adauga pesmetul. Se prajeste putin, pana ce e auriu. Se ia de pe foc, se adauga zaharul, dupa gust (unii prefera mai dulce, altii nu) si se tavalesc gombotii prin acest pesmet.

Se serversc preferabil calzi.

2 comentarii:

Ina Todoran spunea...

Asa, in sfarsit se pot lasa comentarii pe blog :) Demult vroiam sa iti scriu si-am incercat dar nu puteam trimite codul de verificare. Iti admir blogul si retetele, mereu postez pe grupul Hrana Sanatoasa de pe Facebook link catre retetele tale. Demult cautam o reteta de gomboti fara prune iar asta pare minunata! Am s-o incerc saptamana viitoare. Te pup, numai bine!

Ina Todoran spunea...

* fara oua, iarta-ma :)) M-am zapacit.