25 august 2021

Antrenamentul postpartum

Cum introduci antrenamentul in viața ta când abia ai timp sa dormi sau sa mănânci? De 6 luni încerc sa găsesc răspunsul la acesta întrebare. Am încercat diferite exerciții, diferite modele de antrenament, dar pe cale le-am abandonat din lipsa timpului. Nu te poți tine de un antrenant când azi faci 20 min, mâine deloc, peste 3 zile 10 min, si tot așa. Unii ar spune: mai bine decât deloc! Dar nu e chiar așa. Un antrenament dezorganizat nu va da rezultate. Lipsa de somn este de asemenea un factor major care contribuie la lipsa rezultatelor, cum ar fi acele extra kilograme făcute sa dispară odată! 

După 6 luni as spune ca am ajuns la concluzia:

  • grease the groove nu funcționează la orice, mai ales dacă nivelul tău de fitness este cel al unei găluște 
  • Un program ca la carte nu funcționează
  • O dieta restrictiva caloric este o idee protesta dacă vrei sa alăptezi in continuare
  • Sa faci exerciții noaptea, după ce-l culci pe domnul care îți acaparează tot timpul este foarte obositor
  • Sa faci exerciții cu domnul sus menționat iar nu merge

Deci ce ne facem, domnule?

Încă am extra kilograme, mai ales pe burtica, mănânc mai puțin decât mâncam pe vremea când ma antrenam cât de cât ca un om cu timp pentru el, prin urmare tot antrenamentul ne va salva de acele extra kg, si nu înfometarea.


Ce a funcționat cel mai bine pana acum, realist vorbind 

Nimic! Nu știu cum reușesc acele super mame super fit sa fie fit! Hahaha

Serios acum… trebuie sa avem răbdare cu noi, sa fim blânde cu noi și sa ne uibim chiar dacă ne simțim și arătam ca niste găluște.

Ce a funcționat cel mai bine pana acum

  1. Alege-ți un Exercițiu pe care vrei sa îl îmbunătățești, flotarea este un exemplu excelent pentru ca poți sa o faci oriunde, oricând. Folosește tehnica grease the groove. Iată aici un exemplu pentru flotare: https://www.strongfirst.com/plans-for-building-powerful-pushups/
  2. Alege-ți un alt Exercițiu mai dificil care nu poate fi erectuat folosind grease the groove, de exemplu pistol squat. Vei face acest exercitiu in modul tradițional, când ai timp ziua. Rezervă-ți 10-20 min pentru el, când bebe doarme sau e bine dispus și se uita la tine fără sa urle ca din gura de șarpe ca nu e băgat in seama. Vei începe cu n repetari, câte poți face cu o tehnica stelara, divina, înțelegi? Aici sta cheia, ne focusam exclusiv pe tehnica, nu pe epuizare. De exemplu poți face 1 pistol squat perfect, superb. Atunci te vei focusa in prima săptămâna sa faci antrenamente cu 1 repetare per set, a doua cu 2, etc. Cum progresam? Adăugăm seturi in cadrul săptămânii și de la o săptămâna la alta adăugăm repetari și iar revenim la setul original. De ex: s1 z1: 1x5, z2: 1x6, z3: ups, nu am timp, z4: 1x7, z5-6: iar nu am timp, z7: 1x8, z8: 1x9, z9: sunt prea obosita, z10: 1x10. Gata, a durat mai mult de o săptămâna, dar am ajuns unde am vrut, 10 seturi cu cate 1 repetare fabuloasa. Putem trece la 2 repetari și revenim la 5 seturi. 
  3. Îți mai trebuie un exercitiu de tras daca alegi flotarile, de ex bent over row cu gantera sau kettlebell. Îl vei face la finalul seturilor de pistols. Aici poți alege aceeași tehnica de progresie ca la pistols. Dar nu te omori, alege de ex 3 seturi și progresează repetarile doar o data pe săptămâna, focusul tău principal sunt flotarile și pistols. Bent over rows sunt doar ca sa menții un echilibru muscular. 
  4. Nu te necaji daca sunt zile când nu apuci sa faci nimic
  5. Nu te necaji dacă nu poți progresa de la o săptămâna la alta, rămâi la același nr de repetari și concentrează-te pe tehnica
  6. Nu te necaji daca nu ai un program perfect de antrenament, contează micul progres pe care il faci și faptul ca ai ales sa fii puternica pentru omulețul tău 
  7. Dacă nu ai timp, prioritizează: somn, mâncare, exerciții, restul, cum ar fi vase de spălat sau făcut cu aspiratorul. Evident ca orice tine de bebe e pe locul 1, se subînțelege.
Va dura câteva luni pana vei reveni la dimensiunile pre-bebe, dar măcar le vei petrece devenind mai puternica și invatand tehnica corecta a unor exerciții de care poate nu îți pasa înainte sau te interesa doar volumul lor. 

Între timp, bucură-te de noul membru al familiei, fa cât mai multe poze și filmulețe și nu in ultimul rand, nu te neglija nici pe tine!

Niciun comentariu: