2 octombrie 2018

Bunatati paleo vegane

Ziua 9 a dietei paleo autoimune, versiunea vegană. Încerc cu greu să supraviețuiesc zilei, numai așa pot numi această preocupare continuă de a căuta mâncare, a îndesa în stomac tone de verzituri, a digera, și apoi a o lua din nou de la capăt. Destul de nesatisfăcător, nici un ”comfort food” nu e permis, evident. Dumnezeu știe cum voi rezista 4 săptămâni în starea asta patetică, atât fizică, cât și psihică. Dacă vă întrebați ce în numele lui Dumnezeu o fi și dieta asta a lui pește, atunci vă întrebați bine, pentru că nici eu nu știam că există așa ceva! Probabil nici nu există decât versiunea cu multă carne, cum mi se tot repetă de nenumărate ori: ”nu poți supraviețui fără carne!”, ”carnea este totul”, ”am fost și e vegană 25 de ani, până am îceput să mănânc carne din nou”, ”nu fii proastă, ia niște carne”, șamd.

Lista alimentelor interzise este: orice este bun.
Adică, fără: gluten, lactate, cafea, soia, alcool, zahăr, fructe cu mult zahăr, cum ar fi pepene (holy mother $%#!), fructe uscate, struguri, știți voi, pseudo cereale fără gluten cum ar fi quinoa, amaranth, hrișcă, leguminoase: fasole, linte, năut, mazăre, cartofi, orez, nuci (toată familia de nuci), semințe, roșii, ardei, vinete, uleiuri vegetale în afară de cel de măsline și de cocos.
Este o listă pe cinste, nu cuprinde decât toare alimentele consistente care îi hrănesc pe vegani! Ce naiba mai rămâne atunci de mâncare vă întrebați? Așa mă întrebam și eu, până am descoperit că pot mânca 2kg de broccoli pe zi, 1kg de pătrunjel, cartofi dulci, dovleac, avocado, conopidă, tot felul de legume ce nu sunt în lista de mai sus (da, a mai rămas ceva, în mod surprinzător), castane (acum la bătrânețe descopăr și eu castanele, prin urmare mi-am și comandat o ladă, așa pentru zilele când pajiștile de broccoli nu sunt la îndemână), fructe cu indice glicemic scăzut (f*** that I say), pudra proteică de mazăre (nu înțeleg de mazăre nu e voie în schimb), cocos, cocosul ăsta dumnezeiesc! Și cam atât îmi vine acum în minte. Și carne, evident, măreața carne! Fără de care nu există vindecare!

Iată-mă acum, în ziua 9, o zi după ziua în care era să cedez nervos și să îmi inghit amarul într-o oală de mâncare de fasole uscată. Cu greu a trecut și ziua de ieri, am reușit să nu cedez tentației fasolei, m-am ridicat dimineța sleită din pat, mi-am mișcat organismul ăsta neisprăvit la sală, am reușit să nu mă fac complet de râs față de amintirea zilelor de mult apuse (deja m-am resemnat că în perioada asta voi fi doar o stafie), apoi la lucru, creierul cu greu o ia din loc, în sfârșit știu cum te simți când te rogi să ieși mai repede la pensie, seara acasă în șantier (cumva s-a nimenit să fie șantier, praf, vopsea, mizerie peste tot), iar, pentru încununara zilei, un castron mare de sfeclă și mere rase! Un deliciu! :(

Dar, iată că azi, printr-o minune dumnezeiască (ce mult am folosit cuvântul ăsta azi!), am reușit să gătesc ceva paleo vegan, dar și bun!

Bile proteice cu făină de cocosIngrediente:

 • 3/4 cană de unt de cocos topit
 • 1 cana de faina de cocos
 • 1/2 cană de cacao alcalină
 • 5 linguri de pudra proteică de mazăre
 • o conservă de lapte de cocos
 • 1 cană de curmale fără sâmburi
 • extra apă dacă e nevoie
 • 1/4 lingurita de sare
Punem curmale într-un castron cu 1/2 cană de apă fierbinte, le acoperim, le lăsăm 15 min. Apoi le punem (tot cu apă) împreună cu restul ingredientelor în blender sau în robotul de bucătărie. Dacă compoziția e prea sfărâmicioasă pentru a forma bile, mai punem puțină apă. Facem bilele.
Le depozitam la frigider.Ciocolată ”holly mother f*****!”Ingrediente pentru o mică porție:

 • 2 lingurițe de miere
 • 4 linguițe de cacao alcalină
 • 4 lingurițe de cremă e cocos (nu unt de cocos, nici lapte de cocos, ci cremă de cocos)
 • un praf de sare de mare


Amestecăm toate ingredientele, rezultatul este cea mai bună ciocolată mâncată de ani de zile! Unde ai fost până acum???

Niciun comentariu: