27 ianuarie 2015

Muffins cu afine si portocale

Stiu că e deja un mare și gras clișeu că pun iar o rețetă de muffins pe blog! Sincer, nici nu știu dacă nu există deja rețeta asta aici, ascunsă pe undeva printe cele câteva zeci de muffins ce au evoluat de-a lungul timpului (sper doar că nu au involuat)... Ideea este că nici eu nu respect retetele, de fapt nici nu cred în rețete. Sunt absolut convinsă că retețele există pentru a te inspira să gătești ceva nou, să experimentezi, să iți ponă mintea, răbdarea și simțurile la incercare. Asta dacă nu gatești ceva ultra complicat ce necesită ingrediente foarte atent cântarite și care se transforma într-un mare fiasco, vase sparte la nervi, lacrimi vărsate și un sot sau animal de casă cazut la datorie pe campul de luptă numit bucătărie, dacă nu respecți cu sfințenie fiecare nanogram. Dar, după cum se știe, acest blog nu este așa ceva. Din fericire! Așa că, vă îndemn să vă inspirați de unde puteți, să experimentați, să încercați mereu ceva nou, o combinație trăznită, ceva ce mama nici tăiată nu ar face, ceva la care partenerul strambă dezgustat nasul și animalul de casă o ia la fuga dupa fotoliul din sufragerie, și să nu vă gandiți nici la gramaj, la cântărit ăi măsurat, ci la voi și la plăcerea provocată de gătit din acel moment. De fapt, dacă stau să ma gândesc, mereu când am respectat cuminte o rețetă, nu mi-a ieșit mare lucru... Să nu uităm că avem făina diferită, zahăr diferit, uluiuri diferite, și să nu mau vorbim de cuptoare diferite!
Revenind la muffins, trebuie să postez această rețetă pentru că au ieșit foarte bune. Până și soțul a fost încântat (deci sunt destul de ortodoxe și plăcubile). Ușor sărate, just the way I like it. Dacă vreți să nu se simtă sarea, puneți mai putin, un sfert de linguriță, dar niciodată deloc.



Ingrediente:
- 2 căni de făină
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță de sare
- 1 1/2 căni de afine congelate
- 1/3 cană de ulei de floarea soarelui
- 1/2 cană de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon
- 1 cană de lapte vegetal (sau normal)
- coaja rasă și sucul de la 1 portocală

Se amesteca ingredientele uscate, adică făina, bicarbonarul și sarea folosind un tel. Separat se amestecă cele lichide, adică laptele, sucul de la portocală, uleiul, zahărul, zahărul vanilat și coaja de portocală, apoi se toarnă peste făină. Aluatul se omogenizeaza bine. Dacă e prea tare și nu se desprinde de pe spatulă (adică nu vrea să cadă), se mai pune câte o lingură de lapte.
Se dau afinele încă inghețate prin făină iar apoi se încorporeaza în aluat, fără a le zdrobi.
Se umplu 12 forme de brioșe pregătite cu hârtiuțe, se pune tava în cuptorul încins pentru 20 de minute la 180 de grade.

Niciun comentariu: