16 aprilie 2011

Pâinea noastră cea de toate zilele


Mă gândeam după ce am terminat ultima postare, unde mai găsim noi pâine bună, proaspătă, crocantă, fără amelioratori sau alte prostii (cum sunt în toate supermarketurile). Dacă dăm o fugă la magazinul de după colţ, cum mulţi fac, suntem izbiţi de mica ofertă de pâine: pâine albă, pâine ambalată şi tristă, o pâine integrală rătăcită pe un raft mai în spate, şi evident, toate conţinând amelioratori. Dacă îţi vine ideea nefericită de întreba un vânzător, eşti răsplătit pentru curiozitate cu o privire acră şi cu un răspuns care seamănă cu: avem ce se vede. Adică nu au.


Atunci unde mergem, ce facem? Supermarketul e la fel, groaznic, ce să mai spunem.. Rafturi pline de pâini albe sau "integrale", adică colorate cu mai ştiu eu ce substanţe, toate pompate chimic, lumea se îngrămădeşte la cele calde, şi tu treci dezamăgit mai departe..
Singura opţiune este să ne îndreptăm la puţinele brutării care există şi a căror ofertă este mai cuprinzătoare: găsim pâini cu amelioratori, pentru cei "traditionalişti", dar şi pâini mai naturale, pentru cei ce se mai interesează ce scrie pe lista de ingrediente, sau pâini integrale, pentru cei ce "îndrăznesc" o "altfel" de pâine care nu prea prinde la populaţia românească, pentru că nu este "la fel de bună" ca cea albă şi pufoasă.


Spre fericirea timişorenilor, există un număr destul de mare brutării cam prin toate zonele. Preferata mea este Prospero, cofetărie/brutărie/patiserie. Din cele trei tipuri de produse comercializate, m-am oprit la pâine (ce să zic, prăjiturile chiar dacă sunt într-un număr mare de sortimente, colorate şi apetisante, sunt tot ca cele "comuniste", adică lipsite de gust, fără nici o aromă, doar una "subtilă" artificială şi pline ochi de zahăr; iar patiseria e doar "normală", adică absolut nimic deosebit). Pâinea este în schimb foarte bună, există multe pâini atât albe cât şi integrale, aproape toate pâinile sunt fără amelioratori, şi pe toate gusturile.

În rest ce să mai zic, pâinea este cea mai bună făcută acasă, la fel şi prăjiturile şi cred că ştim asta cu toţii deja. Nu o sa încep să critic patiseriile şi cofetăriile din Timişoara că nu ne-am mai opri şi poate v-aţi plictisi. Tot ce pot să spune este că situaţia este foarte tristă...

Cine cunoaşte alte locuri cu pâine sau prăjituri bune, este invitat să ni le comunice şi nouă :o)

2 comentarii:

Unknown spunea...

Pai cea mai buna paine este cea facuta acasa, si cu drojdie naturala nu cu cea din comert, numai in caz de graba se adauga un procent de 2% drojdie proaspata si nu 5% cum se obisnuieste in romania.
Si de gust... daca ai proba numai cateva retete, ti-ai da seama ca fiecare paine are gustul ei.

Cat despre prajituri, la fel, cu toate ca nu trebuie abuzat... intodeauna facute acasa si numia cand este multa lume,asa se imparte raul ca... chiar daca, prajiturile sant facute acasa tot rele sant pentru organism.

Ami spunea...

Asa este, nu trebuie abuzat de prajituri. Dar si daca ai vrea sa abuzezi, nu ai putea cu cele din comert. Nu cred ca am ajuns inca sa punem pret pe calitate, indiferent de produs, astfel incat si restaurantele/pizzeriile pe care le avem sunt de obicei, cu unele exceptii, de la mediocre la catastrofale (mai ales pentru cetatenii vegetarieni sau vegani aflati in dureroasa minoritate).