7 aprilie 2011

Cuburi cu cocos

Cunoscută şi ca prăjitură cu cocos sau "miraculoasa prajitură de la restaurantul indian".
Reţeta aparţine, cum am spus şi mai sus, restaurantului vegetarian indian din Timişoara şi este, probabil (în varinta sa originală, de la faţa locului) cea mai bună prăjitură mâncată vreodată :o).
Este o reţetă vegetariană fără ouă, nu vegană, în care am înlocuit margarina din versiunea originală, cu unt.

Ingrediente pentru o tavă mică (cam 1/2 dintr-o tavă mare de aragaz):

Pentru blat:
  • 180g zahăr pudră
  • 100g unt la temperatura camerei
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 320g făină albă de grâu
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 200ml lapte
Pentru sirop:
  • 200ml lapte
  • 120g zahăr
  • 2 linguri praf de roşcove
  • 1 1/2 fiole esenţă de rom Dr. Oetker
  • 1 lingură unt
Pentru tăvălit prajiturile:
  • 100g fulgi de cocos
Se face aluatul: se freacă untul moale cu zahărul praf, apoi se adaugă coaja rasă de portocală, zeama de lămâie, şi treptat făina şi laptele, evitând formarea de cocoloşi.
Se toarna aluatul într-o tavă mai mică sau medie şi se pune în cuptor, la foc mic-mediu, pentru 30-40 de minute, verificând din când în când dacă e copt.
Se lasă la răcit.

Când blatul e rece, se taie cuburi şi se prepară siropul: se pune laptele la fiert împreună cu zahărul şi praful de roşcove cernut, iar când laptele a început să fiarbă şi zahărul s-a topit, se pune untul, apoi se ia cratiţa de pe foc şi se pune esenţa de rom.

Se toarnă siropul peste blat, lăsând să se însiropeze fiecare bucată. Sau, se ia fiecare bucată de blat şi se înmoaie invidual laturile sale în sirop, tăvălindu-se la final prin cocos.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Arata foarte bine.
Ai fi putut pune in loc de unt cu margarina negidrogenata, si lapte de soia.
Ce zici, se poate folosi ca inlocuitor de blat la un tort?
Pe curand.

Ami spunea...

Da, clar ca se poate "veganiza" :o) Chiar o sa incerc data viitoare o varianta mai sanatoasa, fara lactate.
Am observat ca la aceasta prajitura este foarte important gustul "milky" si "buttery", dar sunt sigura ca ar iesi foarte bine si fara.

Da, sigur se poate folosi ca blat la un tort, nu e nevoie de oua ca sa creasca mare si frumos, sau sa fie galben. Blatul acesta e galben de la coaja rasa de portocala.