20 decembrie 2010

Bile de morcovi

Această rețetă a pornit de la faimoasa "halava" de morcovi, originară din bucătăria indiană, dar a suferit niște shimbări personale. Acum câteva zile am mâncat halava de morcovi la Radha Cuisine, noul restaurant vegetarian-indian deschis în Timișoara (care iși va deschide oficial porțile la începutul anului viitor, chiar în luna ianuarie :o) ), și am simțit instantaneu dorința de a o încerca și eu, dar sub forme de biluțe. Rețeta originală poate să conțină diferite condimente și ingrediente alături de morcovi, dar eu am ales stafidele, ghimbirul și scorțișoara. O idee foarte buna sunt și nucile prăjite, dar mi-a fost cam frica să nu se lege compoziția, în cazul bilelor. Dar daca optați să faceți doar o budincă de morcovi, atunci nucile prăjite sunt opțiunea cea mai bună :o)

Dar să trecem la rețetă.

Timp de preparare: 1 oră.

Ingrediente pentru aproximativ 20 de bile:
  • 500g morcovi dați pe răzătoare sau mărunțiți în robotul de bucătărie
  • 3/4 cană zahăr brun
  • 1 1/2 linguri ghimbir proaspăt, ras
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1 1/2 - 2 căni lapte de migdale
  • 1/2 cană stafide
  • 1/2 cană nuci prăjite și munțite (opțional)
  • 2 linguri semințe de in măcinate (pentru bile)
  • 3 linguri ulei de cocos
  • 100g cocos
Se călesc cateva minute morcovii în ulei de cocos. Se adaugă morcovii, laptele de migdale, zahărul, ghimbirul, scorțișoara, stafidele, nucile și/sau semințele de in. Se pune un capac peste oală și se lasă la fiert 30 de minute. Se verifică din cand în cand, amestecand, și adaugând eventual puțină apă sau lapte de migdale. Compoziția este gata dacă devine o pastă cât de cât omogenă și lipicioasă.

Se lasă la racit și se formează bile care se dau prin fulgi de cocos, sau se manancă sub forma de budincă.

Niciun comentariu: