8 septembrie 2010

Super-alimentele - Partea 1: Super-alimentele verzi

Ce sunt super-alimentele? Conform definitiei, super-alimentele sunt o categorie aparte de hrana, gasita in natura, ce contin o cantitate mica de calorii si sunt pline de nutrienti. Sunt surse superioare de antioxidanti si nutrienti esentiali (de care are nevoie organismul nostru, dar pe care nu le poate sintetiza singur). Daca deja consumam o dieta predominant cruda, multe legume si fructe, poate ne intrebam de calitatea acestora, din moment ce au fost crescute in soluri saracite de nutrienti si minerale. Nu putem sti sigur ce mancam. De aceea super-alimentele sunt alegerea cea mai inteligenta.

Super-alimente verzi

Super-alimentele din aceasta categorie au cea mai mare concentratie de nutrienti usor digerabili, componente care ard grasimile, vitamine si minerale. Ele contin o gama larga de substante benefice, incluzand proteine, foto-chimicale si bacterii sanatoase care ne ajuta sa avem tesuturi mai curate, imbunatatesc functiile digestive si ne protejeaza de boli.

Super-alimentele verzi sunt foarte bogate in clorofila - aceasta are o structura moleculara asemanatoare sangelui, studii aratand ca ajuta la cresterea productiei de hemoglobina. O cantitate mai mare de hemoglobina in sange inseamna un sange mai bogat in oxigen, primul si cel mai important factor pentru sanatatea celulelor din organism.
  • Graul incoltit - nu contine gluten, are efect alcalin si ajuta la mentinerea unei bune calitati a sangelui. Normalizeaza functiile glandei tiroide pentru a stimula metabolismul , imbunatateste digestia si favorizeaza scaderea in greutate, are un continut ridicat de enzime si un efect detoxifiant.
  • Orzul incoltit - are de 11 ori mai mult calciu decat laptele de vaca, de 5 ori mai mult fier decat spanacul si de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele. Contine cantitati semnificative de vitamina B12 si are efecte anti-virale.
  • Algele salbatice albastre-verzi - algele au fost prima forma de viata pe Pamant. Algele salbatice albastre-verzi sunt un fito-plancton care contine fiecare nutrient: sunt in proportie de 60% proteine, avand mai multi amino-acizi completi decat orice tip de carne, contin o sursa excelenta de beta-caroten, vitamine B si clorofila. Ajuta la imbunatatirea functiilor cereblare si a memoriei si la intarirea sistemului imunitar.
  • Spirulina - este o micro-alga cultivata, fiind consumata de mii de ani de indigenii din Africa si Mexic. Este una dintre cele mai bune surse de proteina cunoscuta pe Pamant (70% proteine complete, spre deosebire de friptura, care contine doar 25% proteine). Studiile arata ca spirulina ajuta la mentinerea unui nivel adecvat al glicemiei, poate fi folosita in cure de slabire si ca supliment alimentar.
  • Clorella - este o alga de apa dulce, si la fel ca surorile sale alge, este o sursa de proteine complete, de asemenea contine toate vitaminele B, vitamina C si E si multe minerale. Intareste sistemul imunitar, reduce colesterolul si previne arteroscleroza.
  • Legumele verzi si zarzavaturile - cu toate ca sunt la indemana oricui, mai ales vara, multa lume nu consuma cantitati adecvate. Studiile arata in continuare ca persoanele a caror dieta include multe legume verzi si zarzavaturi prezinta un risc scazut de a avea cancer sau boli cardiovasculare. Acestea, in stare cruda, contin doze mari de clorifila, proteine usor difgerabile, enzime si o gama larga de vitamine si minerale, ajutand la purificarea sangelui, tonifierea creierului si a sistemului imunitar si detoxifierea ficatului. Incercati urmatoarele legume: spanac, tulpina de papadie, patrunjel, salata verde, broccoli, mustar, varza, cicoare, etc.
Urmeaza in Partea 2: Super-fructele si super-nucile.


Sursa: http://www.foodmatters.tv/Health_Resources

Un comentariu:

Anonim spunea...

folositoare informatiile