22 septembrie 2013

Placinta cu dovleac

De mult timp doresc sa incerc sa fac o placinta cu dovleac, cu umplutura cremoasa, putin dulce si cu un invelis moale si subtire.
Toamna aceasta mi-am adus aminte de aceasta dorinta veche, am reusit sa nu uit sa iau un dovleac mare si frumos, cam de 1.5kg din magazin si am venit cu el in weekend la sat, la parintii mei.

Acompaniata de privirile curioase ale pisicii si ale ratelor din curte, am taiat, ajutata fiind de tatal meu, dovleacul, l-am curatat si am dat drumul preparatului placintei.

Am pus bucatile de dovleac in robotul de bucatarie, cu discul de razuire, apoi direct intr-o oala mare, in cuptor. Am pus putina apa, cam 1 cana, si am lasat oala descoperita in cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 1.5 ore, amestecand din cand in cand. Surprinzator, nu s-a prins nimic de oala (mama mea mi-a impartasit secretul preparatului dulcetii de prune la cuptor, care se pune tot asa, in oala mare - aceeasi oala - si se lasa la fiert ore in sir, fara sa se prinda de fundul oalei. Mi s-a parut miraculos!).

Dovleacul e gata cand nu se mai distinge forma lui de la razuire si a devenit o pasta omogena si cremoasa. Se scoate atunci din cuptor, se toarna peste el 200g de stafide si vreo 3 linguri de gris (zahar nu am pus deloc in crema - mi-am propus sa nu mai folosesc zahar in umpluturile prajiturilor cu fructe, doar foarte putin in aluat).

Se prepara repede aluatul: se pun 25g de drojdie proaptata in 1/2 cana de lapte de migdale (sau de vaca, simplu) caldut, cu 2 lingurite de zahar. Cand drojdia a crescut pana la buza canii, se rastoarna peste 400g de faina, 250ml de lapte de migdale (sau de vaca, sau pur si simplu apa), 1/3 cana de ulei , 2 linguri de zahar si 1/2 lingurita de sare. Se amesteca toate ingredientele, si se formeaza un aluat omogen care se imparte in 2 parti egale, care se intind astfel incat sa incapa intr-o tava.

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se pune prima foaie de aluat, peste care se presara 1-2 linguri de gris. Se toarna crema si se pune a doua foaie. Am uns putin aluatul cu apa amestecata cu zahar si am presarat niste susan, apoi am pus repede tava in cuptorul incins si am dat focul la mediu. Am lasat placinta cam 40 de minute la copt (trebuie verificata dupa 30 de minute, fiecare cuptor e diferit).

Am scos-o din cutpor si am lasat-o la racit (neaparat!).

Niciun comentariu: