18 ianuarie 2011

Super-legume ieftine

Multă lume, mai ales scepticii, consideră (sau găsesc această scuză) că o alimentație sănătoasă costă mult, și nu e pentru oricine. Lumea se gândește imediat la alimente bio, la magazine naturiste, la tot felul de cereale, uleiuri, semințe exotice care sunt menite să ne golească buzunarele. Dar nu este cazul! De fapt, pentru cei ce nu știu, unele din cele mai sănătoase legume din lume sunt ieftine!

Care sunt aceste legume și de unde le putem cumpăra (cel mai ieftin)?
  • Kale: Eu sincer, nu am văzut kale niciunde, sau de fapt, acum aflu și eu că această legumă e atât de sănătoasă. Kale este membră a familiei de zarzavaturi cu frunze verzi, închise la culoare și este plină de vitamina C, B și calciu. Este foarte bună împotriva depresiei.
  • Broccoli: Este poate leguma mea preferată (cred ca avocado ar fi pe mândrul loc I). Broccoli le are pe toate: vitaminele C, A, E, K, B6, acid folic, calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, fibre, beta-caroteni. De asemenea conține o substanță care neutralizează toxinele din ficat și ajută la detoxifierea organismului.
    Broccoli se găsește în toate supermarketurile. Încercați să îl alegeți cât mai verde, fără pete galbene sau maro.
  • Dovleacul de iarnă: este o bună sursă de vitamina B6, importantă pentru sistemul imunitar și acid folic. Se găsește în toate supermarketurile și piețele.
  • Cartofii dulci: dulci și aromați, sunt plini de fibre, proteine, vitamina A și vitamina C. Se găsesc cam în toate supermarketurile.
  • Varza: intră în familia legumelor crucifere, ca și broccoli-ul, și împarte cu acesta toate beneficiile pentru sănătate.
  • Merele: au un conținut scăzut de calorii și unul ridicat de fibre, multe fitochimicale și antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi.
  • Quinoa: este o proteină completă. Comparativ cu alte legume, quinoa are un conținut mai ridicat de calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, cupru, zinc. Quinoa se găsește cam în toate magazinele naturiste.
  • Orezul basmati brun: este o sursă excelemtă de mangan, seleniu și magneziu. Îl puteți găsi în supermarketuri sau mai bine, în magazine naturiste.
  • Orzul: este o cereală bogată în mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc și potasiu. Se găsește în unele supermarketuri și în magazine naturiste.
  • Fasolea neagră: este o sursă de folați, fibre alimentare, proteine, magneziu, vitamina B1, fosfor și fier. O puteți găsi în supermarketuri sau magazine naturiste.
  • Semințele de in: acizii grași omega 3 reprezintă o componentă importantă, care la fel ca vitamina B12, nu poate fi sintetizată de organismul nostru. Și nu va faceți griji, nu trebuie să începeți să mâncați pește, este de ajuns să consumați semințe de in. Acestea se pot presăra peste cerealele de la micul dejun, se pot pune sub formă măcinată în diferite preparate pentru a le lega. Sunt ușor de găsit în toate supermarketurile și magazinele naturiste, atât sub formă întreagă, cât și măcinată (la Dm de exemplu).
  • Semințele de floarea soarelui: sunt printre cele mai ieftine semințe pe care le puteși găsi, iar dacă optați să le consumați sub formă crudă, aduc un aport important în dietă, deoarece conțin muntă vitamina E. Le găsiți sub formă crudă cam în toate supermarketurile și magazinele naturiste.
  • Semințele de susan: atât de populare în bucătăria asiatică, aceste mici semințe sunt pline de calciu și magneziu.
  • Migdalele: dacă încă nu ați încercat migdalele crude, atunci acum a venit timpul pentru a o face! Migdalele sunt bune pentru inimă și pline de vitamina E, un atioxidant care ajută la prevenirea îmbătrânirii. Ele se găsesc în toate supermarketurile.
Pentru a citi tot articolul, puteți intra aici.

Niciun comentariu: