10 februarie 2010

Dar proteinele?


Da, proteinele... Cand i-am spus mamei mele ca nu mai mananc carne sau alte produse de origine animala, prima ei intrebare a fost: "Dar proteinele? De unde iti iei proteinele?"

Cand proteinele sunt ingerate, corpul uman le descompune in aminoacizi, caramizeile constituente ale proteinelor. Unii aminoacizi sunt neesentiali - nu e nevoie sa fie obtinuti din alimentatie deoarece pot fi sintetizati de catre organism din alti aminoacizi, iar alti aminoacizi sunt esentiali - organismul nu ii poate sintetiza deci ei trebuie obtinuti din alimente.

Se considera ca proteinele alimentare fac parte din doua grupe diferite, depinzand de aminoacizii pe care ii asigura:
  • proteinele complete contin cantitati mari de aminoacizi esentiali
  • proteinele incomplete contin doar anumiti aminoacizi esentiali
Cea mai populara sursa de proteine complete este carnea si prin urmare se spune ca orice proteina de origine vegetala este incompleta si nesanatoasa. Acest lucru nu este nici pe departe adevarat. Nu voi incerca sa conving pe nimeni care sursa de proteine este mai buna si mai bogata, ci in schimb voi numi cateva plante care sunt bogate proteine (si astfel si mama mea va fi multumita ca am si eu de unde sa imi iau proteinele):
  • amaranth*
  • cereale si grane: hrisca*, secara, porumb, orez, paste integrale
  • legume verzi cu frunze, inclusiv spanac
  • legume: naut, fasole, linte, mazare, arahide etc
  • drojdie alimentara*
  • nuci si seminte: seminte de dovleac, migdale, arahide, alune, nuci caju, etc
  • quinoa*
  • alge - spirulina*, kelp, etc
  • seminte de canepa, de susan, de floarea soarelui
  • soia*: tofu, tempeh, lapte de soia, etc
  • alte legume: varza de Bruxelles, cartofi, yuca, etc
* indica o proteina completa

Dupa cum se vede, exista o multitudine de plante care contin proteine complete si aminoacizi esentiali. Si doarece aproape majoritatea alimentelor de mai sus reprezinta proteine partiale, ele pot fi combinate pentru a obtine proteine complementare, care ne ofera cantitati adecvate de aminoacizi esentiali.

De exemplu, fasolea se poate combina cu unul din alimentele de mai jos:
  • orez brun
  • porumb
  • seminte
  • cereale
  • nuci
Sau orezul brun se poate combina cu unul din urmatoarele:
  • fasole
  • seminte
  • nuci
  • cereale
Pentru mai multe infromatii si tabele cu proteine, va invit sa vizitati:

Un comentariu:

Picolina spunea...

I totally agree with you on protein level in vegetables and there is also the fact that the proteins from vegetables are superior to the animal ones.
But this is such a common misconception around us, that if you don't eat meat, you are gonna get sick for sure.:)
Keep up the good work:P