20 iunie 2017

Mic dejun zmeuros




Indrediente:

  • 2 căni de zmeură
  • 4 linguri de semințe de chia
  • 5 linguri de granola (rețeta aici)
  • nuci, migdale, semințe etc
Am lăsat zmeura puțin zbrobită cu semințele de chia la frigider pentru vreo 30 de minute. Apoi am presărat peste niște granola home made sau cumpărată și niște nuci moldovenești, destul pentru un mic dejun delicios, sănătos și arătos.

13 iunie 2017

Prajitura cu cirese


Ingrediente pentru blat:

  • 1 1/2 cană de făină de grău (000)
  • 2 linguri de cacao
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 cană de lapte vegetal
  • 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1/4 - 1/3 cană de zahăr
  • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
Ingrediente pentru gemul de cireșe:
  • 1 kg cireșe fără sâmburi
  • 1/2 cană de zahăr
  • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
Fierbem cireșele cu zahăr, până sucul din cireșe se evaporă și rămâne doar un sos lipicios (cam 30 de minute).
Se lasă la răcit.
 
Pentru aluat amestecăm făina, cacaua, sarea și bicarbonatul. Separat se amestecă restul ingredientelor.

Punem gemul de cireșe într-o tavă medie, tapetată cu hârtie de copt, iar peste turnăm aluatul. Lăsăm prăjitura la cuptor, la foc mic, pentru 45 de minute.

25 mai 2017

Brownies vegane fara gluten cu afine si seminte de chia

My take on blueberry brownies, with extra blueberries and extra chocolate! Așa cum trebuie să fie. Textură umedă, consistentă de baton de ciocolată și multe multe fructe. Numai bune de păpat cu mare poftă și foame după antrenamentul de dimineață, când știi că meriți orice! :o) Inclusiv o bătaie, if you're into that :P



Ingrediente pentru o tavă mică:
  • 2 1/2 căni de făină integrală de orez
  • 1 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță de sare
  • 3 linguri de cacao
  • 4 căni de afine decongelate
  • 200g de ciocolată cu 50-55% cacao
  • 2 plicuri de zahar vanilat Bourbon
  • 1/3 cană de zahăr muscovado
  • 4 linguri de semințe de chia
Punem 3 căni de afine într-o cratiță, la foc, până se încălzesc, stingem apoi focul și punem ciocolata mărunțită, amestecând bine pentru a o topi. Adaugăm untul de cocos, zahărul vanilat și cel muscovado, apoi lăsăm totul la răcit. 

Între timp combinăm intr-un castron făina de orez cu sarea, bicarbonatul de sodiu și cu cacaua. 

Când afinele s-au răcit, turnăm totul peste amestecul de făină și punem aluatul la cuptor, la 180 de grade, pentru 20 de minute.

Aluatul iese foarte sfărâmicios, îl lăsăm până se răcește, câteva ore. Între timp punem o cană de afine cu 4 linguri de semințe de chia și le lăsăm de asemenea câteva ore, până brownies-urile se răcesc complet. Apoi aruncăm tot aluatul într-un castron imens, îl sfărâmăm, punem peste el amestecul de chia și afine, frământăm ușor sau amestecăm cu o lingură că doar nu vrem să avem mâini mov, și puneam aluatul obținut înapoi în tavă, tava acoperită la frigider pentru câteva ore.

Iar pentru că nu am mai scris ceva pe blog de hăhăhă... (de prin martie or something), we shall bring you up to date with ză news: ne pregătim de zor pentru certificarea de bodyweight instructor de la StrongFirst, ce va avea loc weekend-ul următor în UK, vă rog să îmi țineți pumnii pentru că I shall miserably fail, cu toate că nu am fost atât de în formă niciodată în toată viața mea, dar aparent nu e destul pentru the superhumans de la StrongFirst. Nu este niciodată destul, nu ești niciodată destul de puternic, destul de inteligent, destul de bun, mereu ceva îți lipsește pentru a reuși, cu toate că dai tot ce poți tu mai mult. Enough with the good spirit, vă voi molipsi de atâta optimism! 

Stay strong și ne vedem după certificare cu mai multe update-uri :o)

31 martie 2017

Inghetata cu afine si banane

Foarte simplu, doar două ingrediente. O cană de afine congelate și o banană mare, în robotul de bucătărie pentru 1 minut. 


30 martie 2017

Muffins cu ciocolata si chili

Iată că a venit și primăvara, parcurile s-au umplut din nou de copii care se rostogolesc prin iarbă, adulți care stau ca șopârlele pe bănci la soare, miresme înflorite, petale îmbrobodite și crengi înfrunzite. Așadar o plimbare la ora prânzului este mult recomandată, mai ales dacă sunteți spectatorii unor scamatorii performate cu mare dibăcie de mai sus numiții copii. Asta îmi amintește cu groază că trebuie să trec peste fobia mea de a sta în mâini și să încep să exersez această poziție înfricoșătoare (la fel ca înotatul cu capul sub apă, mama lor de coșmaruri recurente din copilărie în care muream înecată nopți la rând și care au lăsat în urma lor un adult cu multe sechele).
De ce? Nu doar pentru că ”așa vrea mușchii mei”, ci pentru că am făcut aroganța de a mă înscrie la una din certificările pentru antrenori de la StrongFirst, unde trebuie să vii pregătit cu un arsenal complet și corect de exerciții calistenice, fără frici copilărești și fără fobii nefondate. Dacă ai norocul să fii un gimnast de profesie sau un atlet înnăscut, maestru al coordonării perfecte a fiecărei părți a corpului tău atunci ai noroc! Dar dacă ești în schimb un sac corporatist sedentar și palid, fost tocilar care avea mereu învoiri la ora de educație fizică iar când nu avea, era mereu ultimul la orice, peste care vine un strat gros de neîndemânare și împiedicări de orice lucru ce îți vine în cale, atunci trebuie să încerci să îți depășești această nefericită și mizerabilă condiție și să te supui unor torturi premeditate și bine calculate, să te înarmezi cu multă răbdare, voință și pozitivism. Trebuie să ai un plan și să te ții de el, iar apoi, cu puțin noroc, reușești să nu te faci complet de râs când vine momentul adevărului și ești pus față în față cu adevărații profesioniști ai acestui domeniu. So stay tunned for more emberrasment! 

Dar până atunci (2 luni care vor trece precum o furtună tropicală făcând vraiște în corpul meu), vă voi polua mințile și ochii cu niște rețete, făcute pentru prima oară, așa cum v-am obișnuit deja :o) De data aceasta ciocolata mi-a picat iar cu tronc, dar am vrut neapărat să am și niște proteine sănătoase, cum ar fi năutul. Da, ați citit bine, muffins cu ciocolată, chili și năut!



Ingrediente:
  • 1 cană de făină albă de grâu
  • 1 cană de făină integrală de orez
  • 1 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/3 linguriță de sare
  • 1 conservă de năut
  • 5 linguri de cacao
  • 80g de ciocolată neagră tăiată bucăți mici
  • 1/2 cană de ulei de rapiță
  • 1 cană de apă călduță
  • 2/3 cană de zahăr muscovado
  • vanilie
  • 1/4 linguriță de fulgi de chili
Se amestecă cu un tel făina de grău, cea de orez, bicarbonatul, cacaua și sarea. Restul ingredientelor, în afară de ciocolată, se pun în robotul de bucătărie și se mixează bine până se formează o pastă omogenă care se toarnă peste făină. Omogenizăm bine aluatul apoi adăugăm ciocolata. Aluatul se pune în forme de muffins cu hârtiuțe, tava la cuptor la 180 de grade pentru 15-20 de minute (verificăm după 15 dacă o scobitoare iese curată din ele).

8 martie 2017

Fursecuri proteice cu susan si sorg

Iată că a sosit și 8 martie, după o iarnă siberiană lungă și grea, ziua în care an de an trebuie să ne aducem aminte că suntem în primul și în primul rând femei. Femei de carieră, mame, bunici, femei care au reușit azi prima tracțiune strictă (în ciuda durerii din umărul drept care încearcă să îmi saboteze mișelește progresul de câteva săptămâni încoace), prima flotare într-o singură mână (acum mă pot înscrie liniștită la certificarea SFB știind că probabil nu mă voi face de rușine la proba finală). Suntem femei, indiferent cum arătăm sau ce priorități avem și ar trebui să fim respectate pentru feminitatea și puterea de care dăm dovadă zi de zi.

După acest mic pep talk, iată și subiectul principal al acestei mici povești. De unde știi că probabil ai dus prea departe tot veganismul și stilul ăsta de viață hiper-sănătos? Când ajungi să mănânci același material prim ca cel din care se confecționează măturile, adică sorg. Etapa hranei pentru păsări a trecut, iar acum am avansat la un nivel mult mai înalt, cel al consumului ustensilelor gospodărești din casă. Pentru cei intresați, am găsit făină de sorg acum ceva vreme și de atunci îmi tot propun să o încerc în niște fursecuri cu mult susan. Zis și făcut, dar din păcate tava a fost complet carbonizată, așadar aseara am mai încercat o dată, fiind cu ochii pe cuptor.


Ingrediente pentru o tavă mare:

  • 1 cană de făină de sorg (sau orice altă făină)
  • 1 cană de făină de hrișcă (am ales hrișca pentru proteine, dar se poate folosi orice altă făină, puteți combina de ex făina integrală de grâu cu cea de orez. Atenție, făina de hrișcă are un gust specific, s-ar putea să nu vă placă din prima.)
  • 6 linguri de semințe de in care se macină în râșnița de cafea
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 cană de unei de cocos la temperatura camerei
  • 1/2 cană de lapte vegetal (eu am folosit de orez)
  • 2/3 cană de zahăr muscovado
  • 1 cană de semințe de susan
  • vanilie, ghimbir sau alte condimente după gust
Se amestecă toate ingredientele bine. Dacă folosiți altă făină decât ce am folosit eu, s-ar putea să fie nevoie de mai mult lapte. Aluatul iese destul de moale și elastic, se modelează bile care se pun în tavă și se turtesc ușor cu degetele. Tava la cuptor la 180 de grade pentru 15 minute.

27 februarie 2017

Bile proteice cu nuci, canepa si roscove

Altă tentativă de scăpa de ingrediente semi-expirate de care efectiv nu mai am niciun chef, cum ar fi pudra proteică de cânepă. Oricât de benefică și sănătoasă ar fi ea, oricât de multe proteine ar avea, gustul nu este nici pe departe unul atrăgător (de pământ) dacă nu este folosită cu puțină imaginație și dibăcie, adică bine camuflată printre alte ingrediente mai gustoase. În lipsă de timp și de alte idei, am fabricat rapid niște bile extra banale, folosind alături de pudra mea dragă și scârboasă, nucile delicioase primite de la bunica mea din Moldova, alese personal de ea, bio și ecologice, nevăzute de niciun strop de poluare, doar de ciorile înfometetate ale satului.


Ingrediente pentru vreo 15 bile mici:
  • 3/4 cană de curmale fără sâmburi
  • 1/2 cană de miez de nucă
  • 1/2 cană de praf de roșcove (carob)
  • 1 cană de praf proteic de cânepă, sau alt praf proteic pe care vreți să îl mascați
  • 1/4 cană de ulei de cocos solid
  • 1 linguriță plină de praf de ghimbir
  • 1/2 cană de apă
Se toarnă apa clocotită peste curmale, eu am pus atâta apă încât să aibă curmalele destul să se înmoaie, dar nu atât de mult încât să le acopere complet (da, știu, trebuia să o măsor, bat-o nevoia să o bată!) se lasă 15 minute. Între timp se macina nuca în robotul de bucătărie, apoi se pun toate ingredientele în robot, mixând bine. Se mai ”frământă” manual (dacă iese prea moale, mai punem niște pudră miraculoasă proteică sau nuci, iar dacă e prea tare, știți voi, puțină apă, dar mai bine mai tare decât mai moale, o să mă pomeniți când vă veți chinui să le înfulecați și bilele vor curge printre degete), se formează bile care se țin într-un recipient bine sigilat, la rece.