19 decembrie 2016

Fursecuri cu cocos si portocale

Azi m-am trezit din senin cu frigiderul plin de cărnăraie de tot felul, de la cârnați, tobă, mușchi țigănesc, șuncă, etc, etc. Eu care îi priveam de sus (da, este bine știut că toți veganii se consideră superiori celorlalte exemplare nereușite ale speciei umane, tocmai de aceea sunt atât de nerăbdători să se facă cunoscuți și implicați în discuții contradictorii aprinse cu ceilalți indivizi preistorici) pe cei care nu își umpleau coșurile de cumpărături cu altceva decât cu munți de carne. Iată-mă pusă în aceeași situație, dar spre apărarea mea, am fost luată prin surprindere iar acum trebuie să sufăr de fiecare dată când deschid frigiderul și mă izbște mirosul fetid de carne afumată. 

Pentru a face durerea mai suportabilă, m-am decis să mă pun pe prăjiturit numaidecât, casa avea nevoie de miresme calde și plăcute de Crăciun în stilul meu, nu de aroma morții tranșate și ambalate. Da, așa este când tu, un ierbivor inofensiv, trăiești alături de o haiă turbată de carnivori (da, știm că este invers, ierbivorul este de fapt turbat iar carnivorii liniștiți, dar nu trebuie să știe nimeni asta..)

Vă rog, din nou, să îmi iertați fotografia de doi bani, promit că data viitoare îmi voi asambla studioul foto ambulant, pe care între timp s-a pus praful iar aparatul foto a fost abandonat undeva într-un dulap  plin de pisici la mulți kilometri depărtare. 


Ingrediente pentru vreo 30-35 de fursecuri:
  • 3 1/2 căni de fulgi de cocos
  • 1 1/2 cană de făină 000
  • 3/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/4 linguriță de sare
  • 3/4 cană de zahăr (eu am pus 1/2 dar nu au ieșit prea dulci, așa mai dietetice)
  • 1/2 cană de ulei de cocos la temperatura camerei
  • 165ml de cremă de cocos
  • coaja rasă de la 1 1/2 portocale
  • vanilie
Am amestecat făina, fulgii de cocos, sarea și bicarbonatul de sodiu, apoi am adăugat restul ingredientelor. Fursecurile se pot face sub orice formă (eu făcut bile pe care le-am turtit ușor). La cuptor nu stau mai mult de 12 minute (la 180 de grade), dar verificați după 10 dacă sunt rumene și mai lăsați 2 minute dacă e nevoie.

18 decembrie 2016

Mac and Cheese, versiune vegana

Versiunea vegană a clasicului mac and cheese, atât de popular în lumea occidentală, mai puțin la noi unde predomină varianta patetică a macaroanelor cu brânză de vaci, cu care toți mai avem încă temutele coșmaruri de la grădiniță (alături de supa de roșii cu gust de cârpă și textură de nisip, pilaful de orez cu pietriș sau plăcinta de mere tot cu cotoare și sâmburi).

Dar, în această minunat de rece duminică, în timp ce întreaga populație a orașului a dat năvala în marile magazine pentru a cheltui salarii întregi pe bucate tradiționale românești (90% din care sunt cârnați numai buni de prăjit în ajun, sub brad) sau pe cadouri de Crăciun (90% din care predomină electrocasnicele mici sau medii pentru adulți, sau gadgeturile de tot felul pentru copiii cei mai cuminți, deoarece în ziua de azi ce altceva poate primi un copil de Crăciun? S-au dus vremurile preistorice în care cei mici se bucurau de cărți, portocale pe care doar cei din generația noastră le mai asociază cu serile de Crăciun, șosete, pijamele, haine sau jucării. Acum tineretul, de la proaspeții bebeluși până la liceenii plini de coșuri și de fițe, nu așteaptă altceva de la moșul decât ultimul model de iPhone sau cea mai tare tabletă de pe piață. Așadar, dragi părinți, pregătiți-vă buzunarele pentru a fi aspirate precum niște găuri negre.), noi căutam ingrediente pentru ză mac and cheese, varianta clasică + cea vegană. 

Ajunși acasă, am alungat orice urmă de ființă umană din bucătărie, pentru că doar așa se poate găti civilizat, și m-am pus pe treabă. Prima și prima dată mac and cheese-ul plin de cheddar și cu bacon a fost așezat frumos la cuptor, că doar așa se cade unei soții exemplare, întâi face de mâncare bărbatului, apoi dânsei, care din punctul unora de vedere ar fi putut fi cu drag abandonat pe rafturile de la Metro, alături de bureții abrazivi de sârmă pentru spălat vasele ce se asemănă mâinilor ei aspre pline de bătături (asta în condițiile în care ieri am petrecut 15 minute frecându-mi-le cu piatră ponce!) care ar putea fi de folos acolo unde în mod normal mâinile moi și catifelate ale unei doamne cedează: la frecatul oalelor.

Apoi a venit și rândul meu să invetez un mac and tofu, numai bun pentru singura persoană vegană de pe o rază de 10km (sau poate mă înșel, cine știe) care, citez, seamănă la corp și la puterea mâinior ce strivesc tot ce prind, mai mult cu Arnold Schwarzenegger decât cu o reprezentantă gingașă a sexului frumos. Așadar, destul de pissed of (cine hotărăște ce înseamnă feminitate până la urmă? Să lăsăm pe seama unor bărbați să decidă că o fată cât mai tânără, preferabil până în 20 de ani, moale, slabă, cu tocuri cât mai mari, haine cât ma strâmte, neajutorată și complet dependentă este idealul de frumusețe pentru toți masculii de pe această planetă, când probabil nici 10% dintre femei nu se califică în această mult nutrită categorie? Cum poate fi utilă societății o asemenea creatură, în afară de cheltuirea unor sume inimaginabile de bani în raidurile devastatoare de shopping zilnice?), m-am pus pe treabă, fiind sigură că varianta mea va ieși mult mai bună decât cea originală.

Și așa a și fost, mâinile astea abrazive mai sunt în stare și de altceva decât de ridicat greutăți la sală.


Ingrediente pentru 2 porții:
  • 2 căni de paste integrale
  • o cutie de tofu cu chimen de la Inedit
  • 1 1/2 cană de lapte de soia
  • 2 linguri de făină albă de grâu
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de semințe de muștar râșnite
  • 10 roșii uscate
  • sare și piper după gust, dar nu exagerați cu sarea deoarece tofu este destul de sărat
Prima oară am fiert pastele al dente, le-am scurs și le-am lăsat deoparte (nu le clătiți cu apă rece).
Am făcut sosul prin prăjirea făinii în uleiul încins cam 2 minute, apoi am adăugat laptele de soia, am amestecat în continuu cu un tel până s-a îngroșat. Am stins focul și am pus semințele de muștar, sarea, piperul. Am turnat sosul peste paste, apoi am pus și roșiile uscate tăiate, am amestecat bine. Totul la cuptor într-un vas de ceramică uns cu ulei. După 35 de minute la 180 de grade ar trebui să fie gata.

15 decembrie 2016

Antrenamentul nostru cel de toate zilele

Dragii mei, Moș Crăciun vine mai repede anul acesta și vă aduce nimic altceva decât un sac mare cu multe antrenamente calistenice (adică doar cu greutatea corpului vostru) menite a fi făcute de sărbători, acasă, la părinți, la rude, la hotel, pe pârtia de schi, sub bradul sau la masa de Crăciun, la cheful de Anul Nou, oriunde și oricând, pentru a mai arde acele nesimțite calorii depuse în cele mai nebănuite moduri pe burtici sau pe picioare. Dacă nu avem acces la echipamentele din sală, nu există nicio scuză, corpul nostru este mașinăria perfectă care dispune de toate mecanismele pentru a se mișca.

Am împărțit antrenamentele în mai multe categorii, cele care fac gălăgie, care sunt silențioase și pe diferitele părți ale corpului implicate. Avertisment! Nu toate sunt testate pe mine, dar cu siguranță vor fi în curând, așadar le veți face pe proprie răspunedere, veți lua pauză când doriți, nu uitați să vă hidratați atât înainte cât și în timpul antrenamentului. Antrenamentele nu conțin încălzirea și partea de stretching de la final, alocați-vă cât timp doriți pentru acestea, sunt obligatorii!

Notă: Dacă nu știți ce reprezintă un anumit exercițiu, leave me a note, un comentariu, voi răspunde. Trebuie să recunosc că această colecție este mai mult pentru mine, nu mă voi supărara nu îl băgați în seamă.


Lower Body


A. Quiet and Deadly

Pistol squat till you drop. Prepare for 3 days of agony (and ecstasy). For advanced only. 
Total time 45min - 1h30min.

(5 L + 5 R) x 3 - warm up set, rest shortly (10s) by shaking legs after each 5 reps. Rest more after doing 5 on each leg.
(5 L + 5 R) x 4 x (6)12 - working set, rest 10s by shaking each leg after each 5 reps. Rest more after finishing (5 L + 5 R) x 4, by shaking legs. Repeat 6 - 12 times.

B. Jump It Out

Each exercise is done first for 60s, then when all finished (1, 2, 3 and  4) the next circuit is done for 50s, 40s, 30s, 20s and finally for 10s each. Rest 15-30s after each group (rest after 1, after 2, etc). Total time = 30 - 32 min

1. Jump Squats + Back Lunges
2. Jumping Lunges + Squats
3. Drop Squats + Lateral Lunges
4. Frog Jumps + Lunge, Squat, Lunge

Upper Body & Abs


A. Pushabs 

The first circuit is composed of 4 exercises, do each for 1min, rest as little as possible between exercises. Repeat circuit 5 times. Total time = 45min. It can be done in 2 separate workouts + more rest, if a beginner.

1. 10 Push Ups
2. Hollow Body Holds
3. X Crunches
4. 10 Back Bridges

The second circuit is composed of 4 exercises, do each for 1min, rest as little as possible between exercises. Repeat circuit 5 times.

1. 10 Push Ups
2. Flutter Kicks
3. Bicycle Crunches
4. 10 Back Bridges


Total Body Plyometrics


A. Burpee Paradise

Do each exercise group for 30, 20 and 10 reps, the move on to the next group (in group 1 do 30 burpees, then 30 V-ups, then 20 burpees, 20 V-ups, 10 burpees and 10 V-ups). Rest as little as possible. Total time ~ 30min

1. Burpees + V-Ups
2. Squat Jacks + Push-Ups
3. Squat and Side Kick + Side Crunches on each side
4. Way Hops + Back Bows

B. Let's Have Some Fun! (%^#@*) 

Do each exercise for 1 min, no rest between exercises, or as little as possible, repeat each set 3 times then move on to the next set. Total time = 48min or more. It can be broken down in 2 separate workouts.

Set I
1. Single Leg Burpees L
2. Jack Knife Crunches
3. Single Leg Burpees R
4. Pilates Swimmers

Set II
1. Side Lunge Pops L
2. One Arm Push-Ups L (elevated as much as needed)
3. Side Lunge Pops R
4. One Arm Push-Ups R (elevated as much as needed)

Set III
1. Squatting Punches
2. Spiderman Plank
3. 360 Degrees Mt Climbers
4. Deadman Crunches

Set IV
1. 180 Degrees Jump Squats
2. Push Ups
3. High Knees Punches
4. Russian Twists


Abs Only


B. Crunch that Belly

Suitable for beginners and advanced.
Do each exercise for 1 min, rest 15s after each exercise, repeat circuit 3 times. Total time = 23min

1. 3 Point Iso Hold Crunches from Top
2. Windshield Wipers
3. Horizontal to 45 degrees Leg Raises
4. Vertical Leg Crunches
5. Oblique Twists
6. Scissors Kicks


B. Killer Plank

For advanced only.
1 min each, no rest, total time = 21 min

1. Hollow Body Holds (HBH)
2. Plank
3. HBH
4. 30s Two Point Plank L + R
5. 30s Two Point Plank L + R
6. Plank
7. HBH
8. Plank
9. Plank One Arm Up L
10. Plank One Arm Up R
11. Plank
12. HBH
13. Plank
14. Plank One Leg Up L
15. Plank One Leg Up R
16. Plank
17. HBH
18. Plank
19. Star Plank L
20. Star Plank R

21. Plank

10 decembrie 2016

Fursecuri cu unt de arahide, nuci si ciocolata

O glorioasă sâmbătă pentrecută acasă, deci nu mă pot juca cu de gloata de pisici ale părinților mei, dar mă pot bucura în schimb de mini șantierul de baie, unde procesul de schimbare a unor piese uzate durează mai mult decât mă așteptam, așadar accesul este interzis până se rezolvă problema, yey!
Așadar în aceste clipe amare de așteptare, nu îmi rămâne altceva de făcut decât să imortalizez rețeta de cookies făcute aseară, în care am pus, în sfârșit, un borcan întreg de unt de arahide, borcan în care ulterior mi-am tăiat mâinile încercând să scormonesc rămășițele prețioase ale minunatului său conținut (asta mai lipsea, nu îmi ajungeau bătăturile dureroase ca de la sapă) .


Ingrediente pentru vreo 30 de fursecuri:

Uscate:

  • 2 căni de făină de ovăz (sau fulgi de ovăz mărunțiți în robotul de bucătărie) + 4 linguri
  • 2 lingurițe de praf de scorțișoară
  • 1/4 linguriță de sare
  • 3/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
Umede:
  • 1 1/2 cană de unt de arahide cremos
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1/2 cană de lapte vegetal + 1 lingură la temperatura camerei
  • 3/4 cană de zahăr muscovado sau mai puțin cu 1 lingură dacă untul de arahide are deja zahăr
  • 2 plicuri de vanilie Bourbon (nu zahăr)
La final:
  • 4 linguri de ciocolată amăruie (cu cel puțin 75% masă de cacao) mărunțită
  • 16 linguri de nuci mărunțite
Se amestecă separat igredientele uscate, cele umede, apoi se combină. Omogenizăm. La final adăugăm ciocolata și nucile. Dacă aluatul este prea sfărâmicios se mai adaugă 1 lingură de lapte, iar dacă este prea moale și lipicios, se mai adaugă una de făină. Consistența ideală este una care favorizează modelarea ușoară de bile, fără să se lipească de mâini sau să se sfarme în procesul de fabricare (mă exprim ca un veritabil inginer, mulțumesc că ați observat :o) ).
Se pune aluatul la frigider, acoperit cu o folie, pentru 15 minute.
După aceea formăm bile, cam de 4cm diametru aș zice, care se pun în tava tapetată cu hârtie de copt și se turtesc ușor cu furculița pe cele două axe ale planului (adică perpediculare între ele). Tava se pune în cuptorul încins, la 180 de grade, pentru 12 minute.
Așteptați să se răcească și să se întărească înainte de a le devora, ele par crude când sunt fierbinți, dar aveți răbdare.

24 noiembrie 2016

Prajitura fara gluten cu cartofi dulci si ciocolata

Această rețetă minunată a fost inspirată de blogul Richei pe care îl ador pur și simplu (go check it out), o puteți găsi aici, dar a suferit câteva modificări deoarece am decis să folosesc doar făină de orez, nu și de amaranth (din cauza gustului ciudățel riscam să fiu din nou singura care înfulecă toată tava), nu am pus deloc oțet, am pus mai puțin zahăr deoarece mi s-a părut că este exagerată cantitatea (americanii ăstia nu se mai satură de zahăr) și am condimentat mai bine. 



Ingrediente pentru o tavă mică:

Uscate:

  • 2 1/2 căni de făină integrală de orez
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 1 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare
  • 2 lingurițe de ghimbir praf (sau 3 dacă vreți mai spicy)
  • 3 lingurițe de amestec de condimente spicy (scorțișoară, cuișoare, nucșoară, piper, cardamom)
Umede:
  • 1 cană de pireu de cartofi dulci (fierți la aburi 40 de min, răciți, apoi zdrobiți cu furculița)
  • 1/2 cană de ulei de floarea soarelui sau de rapiță
  • 2 linguri de semințe de in măcinate
  • 3/4 cană de zahăr muscovado (sau 1 cană dacă le doriți mai dulci, copiii le-ar prefera poate așa)
  • 1 cană de lapte vegetal
+ 100g de ciocolată cu 85% cacao tăiată în bucățele (sau puteți folosi ciocolată cu mai mult zahăr dacă faceți la copii)

Se combină toate ingredientele umede separat, le lasă cam 5 minute ca semințele de in să acționeze, se amestecă cele uscate separat, apoi se pun împreună. La final se adaugă ciocolata. Aluatul se pune într-o tavă mai mică, tava la cuptorul încălzit la 180 de grade și se lasă 40 de minute.

21 noiembrie 2016

Povești vânătorești

De vorbă cu un carnivor musculos

Azi m-am supărat, am fost din păcate implicată într-o discuție, din sutele pe care le-am avut de-a lungul carierei mele de vegan sau vegetarian în cei 8 ani de practică, în contradictoriu, cu maseurul nostru de la firmă. De ce? Pentru ca maseurul, un tip mare și musculos, avid trăgător de fiare și sfătuitor în ale nutriției, a început să îmi povestească despre faptul că dieta vegană nu se potrivește deloc cu sportul. Eu am greșit că am lansat discuția asta, spunând să îmi maseze bine spatele fiindcă e încordat. Lucrez să pot face o tracțiune curată, fără ajutoare sau giumbușlucuri, și că e greu să progresezi până acolo fiind și femeie și vegană. Bomba a fost lansată.

El: A, da, asta este! Sau faci sport adevărat și serios, sau ești un vegan sedentar și slăbănog fără energie. Nu merg ambele, în mod evident.
Eu: Dar ce zici de atleții vegani care au o carieră bazată pe asta? 
El: Ce?! Nu există! Câți sunt, unu, doi! Nu există! 
Eu: Ba, cum să nu! Sunt! Și au și rezultate! Nu sunt mulți, într-adevăr, dar există!
El: Nu există, e imposibil!
Ok, ne-am izbit de un zid, trecem mai departe. 
Eu: Dar știi că sunt și legume care conțin toți aminoacizii esențiali, și dacă nu, le poți combina. 
El: Nu, nu există așa ceva! Nu poți înlocui proteinele din carne cu cele din legume!
Eu: Dar eu nu sunt lipsită de energie, merg la sală zilnic și totuși nu mănânc carne de 8 ani. 
El: Îți invidiez perseverența, dar de aia nu poți face tracțiuni, că nu mănânci pui de cel puțin 3 ori pe săptămână. 
În acel moment am început să regret că i-am spus că încerc să fac tracțiuni, cine mama dracului m-a pus să îmi dezleg gura, asta fac niște mâini iscusite care îți trosnesc bine spatele, începi să spui tot.
El: Eu văd pe mâinile tale că tragi tare la sală, rar văd asemenea mâini la femei, dar să știi că nu vei obține rezultate fără carne. 
Eu: Dar obțin rezultate, mereu fac progres.
El: Da, dar nu așa repede cum ai vrea tu, nu e așa? 
Eu: Da, așa e. 
Iar am greșit când am zis asta, sunt prea lacomă, asta este.
În timp ce mâinile dibace îmi provocau niște dureri extrem de plăcute în zona cervicală, nu m-am putut abține să zic: 
Cu cât trag mai tare, cu atât slăbesc mai mult. 
El: Păi cum să nu, tu nu ai de unde să pui pe tine mușchi fără proteine adevărate! Câte kile ai? 40? 
Eu: (wtf) nu! 57!
El: Nu se vede, ești foarte slabă, nu ai mușchi, dacă vrei rezultate, te sfătuiesc să mănânci măcar niște pui, măcar de 3 ori pe săptămână! Încearcă! 
Eu: Nu voi încerca niciodată, asta este.
Masajul s-a incheiat în acel moment, nu am apucat să mă relaxez deloc, el a uitat că i-am spus să bage tare ca să simt ceva, așadar am plecat de acolo și nervoasă și încordată!

Postul, bată-l norocul!

Postul mai nou am înțeles că se face doar la recomandarea medicului, în traducere: mănâncă sănătos, natural, colorat, proaspăt, nu omorî animale, numai și numai dacă un așa zis specialist (nicidecum în nutriție, dacă ne gândim câte cursuri de nutriție fac medicii și cât sunt de preocupați de acest subiect) îți zice că ai voie. Vă dați seama că tocmai persoanele cu probleme de sănătate vor fi sfătuite împotriva acestei diete (sau stil de viață cum am spune noi), ca și cum acel broccoli sau acel avocado abia ar aștepta să facă vraiște în organismul slăbit al neștiutoarei victime. Crenvurștii, salamul, cârnații, pâinea albă, dulciurile și toate prostiile procesate, frumos ambalate și vidate de orice valoarea nutritivă nu necesită în schimb aprobarea medicului, curios, nu e așa? Iar dacă, prin miracol, specialistul dă undă verde victimei, fără ca să o informeze temeinic asupra alternativelor sănătoase vegane, aceasta se va năpusti în mod natural asupra altor produse hiperprocesate etichetate ”de post” de pe rafturile ticsite ale magazinelor, sau își va alina suferința lipsei cârnațului prăjit cu o porție mare de cartofi prăjiți, urmată de multe dulciuri zaharoase și margarinoase, băuturi carbogazoase, etc. Deja știm ce urmează, victima începe să se simtă rău, nu mai are energie, este letargică, are dureri de tot felul, iar medicul înțelept trage concluzia că restricția de la produsele animale nu i se potrivește, este chiar un dezastru. Deznodământul: victima fericită se întoarce la preaiubiții cârnați, căci porcul este până la urmă, cea mai bună legumă!

20 noiembrie 2016

Pateu de broccoli cu avocado si rosii uscate

Într-o asemenea duminică frumoasă, cine și-ar fi dorit să gospodărească în bucătărie când putea să se plimbe prin soarele călduț de sfârșit de toamnă. După o mică excursie la grădina zoologică, năpădită de tinere familii cu mici copii, unde am petrecut majoritatea timpului privind căprițele drăgălașe, iar apoi într-o discuție aprinsă despre diferența dintre sunetele făcute de oi și de capre (baaaa vs meeee, toată lumea știe asta! până și copii, este chiar primul lucru învățat de la părinți), am ajuns acasă cu o plasă plină de verzituri din care mi-am făcut rapid (spun mi-am făcut, pentru că din nefericire, în această casă sunt singura care își mănâncă verziturile și ”ciudățeniile” vegane și sănătoase) o masă simplă, rapidă și gustoasă. 


Ingrediente pentru 2 porții (sau una gigantică, ca pentru oameni mare înfometați):
  • 1/2 dintr-o inflorescență de 500g de broccoli (nu spun 250g pentru că tulpina groasă nu se pune)
  • 1 avocado mărișor, bine copt
  • 1 legătură mică de pătrunjel
  • 4 căței de usturoi (o da, pentru că ne plaaaace muuult usturoiul)
  • 6 roșii uscate tăiate (cele din borcanul cu ulei)
  • sare după gust
  • fulgi de chili după gust
Toate ingredientele în afară de roșiile uscare le-am pus în robotul de bucătărie, apoi le-am adăugat și pe ele amestecând cu o lingură.